Projekt sai kirjutatud Keskkonna Investeeringute Keskusele ja tänu sellele, et asume saarel, saime rahastuse. Selle tulemusena on valminud uus jäätmejaam, mis asub Hullo külas reoveepuhasti kõrval. Kui täpsustada, siis endise «küla poe» juurest alla viivat teed pidi minnes jõuab sihtpunkti, kus on aiaga piiratud ala, milles asubki jäätmekogumis punkt. Värava kõrval asub skeem territooriumi ja jäätmejaama kasutamiseks.

Jäätmejaama saab tuua sorteeritud jäätmeid. Hoones sees on prügipress olmejäätmetele, klaaspakendi-, plastikpakendi- ja metallpakendi konteinerid. Eraldi uksest saab paigutada ohtlikud jäätmed (värvid, patareid, akud, päevavalgustuslambid jne.) ja elektroonika (külmkapid, televiisorid jne.). Hoovis on konkreetselt märgistatud koht rehvide ladustamiseks ja lähitulevikus paigaldatakse konteiner eterniidi kogumiseks.

Endiselt saab ladustada Rumpo karjääri sorteeritult ehitusjäätmeid (puit, kivid, betoon).

Nüüdsest ei tohi enam sinna viia eterniiti ja rehve. Ehitusjäätmed nagu soojustusvillad, penoplast, lihvimisjäätmed võib panna prügipressi.

Tahaksin inimestele meelde tuletada ka meie prügi sorteerimise põhimõtteid. Meil on külade prügimajades konteinerid, et oleks võimalik prügi liigiti paigutada.

Majades on erinevad konteinerid:
olmejäätmetele
klaaspakenditele - sinna ei kuulu aknaklaas, peeglid, toidunõud, elektripirnid jne.
metallpakenditele - sinna ei kuulu vana raud.
plastikule
kartongile ja papile - sinna ei kuulu kasutatud wc-paberid, lahtised paberilehed.

Kahjuks on olmejäätmetest pool või natukene enam biolagunevaid jäätmeid, mida kindlasti ei tohiks tuua prügimajja.

Näiteks toidujäätmed, kartulikoored, puutuhk, mädanenud õunad, toalilled. Eriti suvel, kuumaga, on ebameeldiv kasutada prügimaja, kui ukselt lööb vastu riknenud toidujäätmete hais. Kinnistute omanikud peaksid leidma võimaluse biolagunevaid jäätmeid komposteerida. Kui seda soovitust eiratakse, on tulemuseks prügimaksu suurenemine, kuna nende jäätmete ladustamine läheb kallimaks.

Toon välja mõned ekstreemsemad näited, millega olen kokku puutunud. Prügimajja on toodud suured ja rasked toidujäätmetega katkiseks lohistatud prügikotid, mis rikub kogu maja põranda. Metallpakendi konteinerisse on surutud okastraataed koos aiapostidega. Või hulganisti surnud kährikuid. Klaaspakendi konteinerisse tuuakse taara koos sisuga, näiteks talveks varutud hoidiste tagavara.

Loodan, et meie saare inimesed suhtuvad asjasse täie tõsidusega!

Kui tekib küsimusi sellega seonduvalt, võib võtta alati ühendust telefonil 505 2342.