„Soodsate ilmaolude korral laevade ülesõiduajad ei pikene. Jäätingimustele vastavate muudatuste kokku leppimisel võeti aluseks bussiliiklusega ühenduvus. Graafikud sündisid erinevate osapoolte koostöös,“ selgitas Hiiuväin portaalile Hiiuelu.ee.

Rohuküla-Heltermaa liinil hakkas 2013. aasta aprillis kehtima uut tüüpi laevade sõiduplaan, mis põhineb kolmetunnisel reisivahel varasema nelja tunni asemel. Selline baasgraafik kehtib aprilli keskpaigast kuni uue aasta alguseni. Laevade sõidugraafik ja Hiiumaa kohalik bussiliiklus on omavahel kokku sobitatud.

Rõõmustav on see, et koos jäätingimuste graafikuga kasvas ka riigitellimuse maht aasta alguskuudeks. Esmaspäeval, teisipäeval ja kolmapäeval on juures üks väljumine mõlemast sadamast. Varasema viie väljumise asemel ühest sadamast on nüüd kuus väljumist. Kellaajaliselt jäävad muutumata tööpäevadel reisid Heltermaalt 6:30, 11:30, 20:30 ja Rohukülast 6:30. Kuuel väljumisel on muutus 10 min varasemaks või hilisemaks, kahel vastavalt 20 min ja 25 min. Veel erineb pühapäeva hommikul esimene reis Heltermaalt.

Hiiuväina sõnul on tegemist uuenenud olukorraga, mille sissetöötamine nõuab veidi aega.