Dancehalli muusika ja tants käivad lahutamatult kokku. On väga oluline kuulata ja saada aru laulusõnadest, sest läbi laulu juhendatakse tantsijaid, mida ja kuidas tantsida. Või toimub asi teistpidi. Tantsijad tulevad välja uute tantsudega, millele artistid seejärel muusika loovad. Tihti on kindlatel lugudel kindlad tantsusammud.

Et olla hea dancehalli tantsija, tuleb tunda tantsu ajalugu, vanu põhisamme ja -lugusid ning kõige uuemaid tantse ja muusikat.

Dancehall on väga soopõhine tantsustiil. Meestel ja naistel on erinev roll ning erinevad tantsud, millel on isegi erinev muusika. Samas on naistel lubatud meeste tantse tantsida, kuid meestel naiste tantse mitte. Seega liigitub dancehall pigem unisex- ning naistetantsudeks, mille nimetus on Dancehall Queen Style -Dancehalli Kuningannade stiil.

Hanna Marie on Saue tüdruk, kes on tänaseks elanud juba aasta Soomes Helsingis ja tantsu harjutanud. Ta alustas tantsimist hip-hopiga JJ-Streeti tantsukoolis 2005. aastal Keilas, tegutses seal ka hip-hopi treenerina, kuid nüüd on kaks viimast aastat ennast täielikult dancehallile pühendanud.

2013. aasta alguses käis ta koos Soome Bubblin' Moves tantsukooli grupiga Jamaical, et tutvuda dancehalli kultuuriga selle sünnikohas ja võtta õppeklasse Jamaica parimatelt tantsijatelt. Hanna sõnul võlub see stiil teda enim, ta leiab selle olevat parima viisi eneseväljendamiseks ning ta armastab jäägitult selle vibe'i ja mitmekesisust.

Pidev ja sihikindel harjutamine tõi sellel aastal Hanna Mariele võidu esmalt Dance-hall Champion võistlusel juunikuus Helsingis ja seejärel Soome ametliku Dancehall Queeni tiitli novembris Turus toimunud viiendatel Soome meistrivõistlustel. Võistlusel oli viis pingelist vooru ja rahvusvaheline žürii. Hanna Marie saavutas esimese koha kaheksa väga tugeva konkurendi seas. Samas toimus ka Soome parima dancehalli tantsugrupi tiitlivõistlus, mille võitis Bubblin' Crew ja Skandinaavia ametliku Dancehall Kingi valimine, kelleks sai Kristoffer Rootsist.

Dancehall Queeni, Kingi ja Crewsi tiitliga pärjatud võitjad esindavad Soomet ja Skandinaaviat tulevastel Euroopa meistrivõistlustel 2014. aastal. Dancehalli maailmameistrivõistlused toimuvad igal aastal Jamaical Kingstonis. Hanna Mariel on kindel soov osaleda ka neil võistlustel. Meie siin kodulinnas hoiame talle igatahes pöialt.

Oma artistinime Hanna Braveheart on ta auga välja teeninud. Braveheartiks (vaprakeseks) hakati teda kutsuma pärast esimese tšempionitiitli võitmist Helsingis. Nüüd lisandus sellele ka Dancehall Queeni, DHQ-tiitel, mille saavad ainult tantsijannad, kes on ametliku meistrivõistluse võitnud. Igal maal on omad meistrivõistlused, lisaks on Skandinaavia, Euroopa ja muud rahvusvahelised võistlused. Meestantsijatele korraldatakse samuti võistlusi, nemad võistlevad DHK-tiitli eest, mis tähendab Dancehall Kingi (Dancehalli Kuningas). Meistrivõistlusi, kus valitakse uued kuningannad ja kuningad, korraldatakse igal aastal, kuid eelnevatele võitjatele jääb väljateenitud tiitel terveks eluks.

Tavapärane dancehalli tantsuvõistlus ei sarnane ülejäänud tänavatantsuvõistlustega, kus tantsijad vastakuti teineteisest mõõtu võtavad, vaid tantsijad esinevad publiku ees ükshaaval või tantsurühmade kaupa ning kohtunikud annavad neile punkte. Kui kohtunikke pole, otsustab rahvas enda lemmiku poolt hõisates. Hindamiskriteeriumiteks on täpne ajastus ja muusikas püsimine, oskus improviseerida ja näidata, et saad aru, mida laulus sinult oodatakse, voolavus liigutustes, loovus tantsusammude kokkuseadmisel, tehnika ja koreograafia valdamine. Ka kostüüm ja esinejate välimus on olulised.

Tulevikus plaanib Hanna Marie jätkata nii õppimist, õpetamist kui võistlemist. Ta loo-dab reisida ja jagada oma kirge ning muidugi esindada Soomet ametliku Dancehall Queenina erinevatel ringreisidel, võistlustel ja tantsuüritustel.

Lähedased soome sõbrad imetlevad sügavalt Hanna Marie vaprust asuda elama Helsingisse, et pühenduda tantsimisele ja töötada end tantsijana üles, osalemist kõikidel võistlustel ning seda, kuidas ta oma iseseisva elu alustamisega Soomes hakkama on saanud. Ka meil on põhjust olla uhked, et üks Saue tüdruk on oma sihikindlusega nii kaugele jõudnud. Loodame, et Hanna Marie tuleb peagi Eestisse tagasi õpetama dancehalli samme ja saladusi meie tantsuhuvilistele noortele.