Aga... kui olin juba peaaegu otsustanud, et selle aasta kirjeldamiseks sobiks kõige paremini ütlus „Eks öö ole kõige pimedam just enne koitu", otsustasin enne siltide kleepimist ka aasta plusspunktid kokku lugeda.

Õpilasmalev! Esimene sedasorti ettevõtmine üle pikkade aastakümnete. Vaivara noorte esimene võimalus saada pisutki osa sellest, mis nende emade- isade põlvkonna suvedesse lahutamatult kuulus. Tööpäevad reha ja labidaga päikeses ja vihmas, ühised ettevõtmised, koostöö ja riiudki. Uued sõbrad, uued paigad. Ja ühine vastutus tulemuse eest. Jah, ainuüksi õpilasmaleva kordamineku eest otsustasin, et minu poolt jääb 2013. aastale „pimeda öö" tiitel välja andmata.

Muuseumi sünnipäevapidu. Uskumatu jah, aga esimesed viis aastat olidki avapeost möödas. Sünnipäevaprogrammi kokku pannes olime muuseumirahvaga pisut kõhevil. Kelle jaoks me kogu selle pika päeva üldse sisustame? Lõpuks ületas aga kohalesaabunud sünnipäevaliste arv meie kõige julgemadki lootused. Konkurentsitult populaarseim ettevõtmine oli küll sõjaajalooklubi „Frontline" peetud näidislahing vana väetiseküüni ees, aga kuulajaid jätkus ka kontserdile, vaatajaid filmidele, kaasalööjaid mängudele, sööjaid tordile ja jalakeerutajaid tantsuplatsile.

Tipuvallad taas Mõnistes. Osa vanu sõpru küll puudumas, kuid uus osapool, mandri-Eesti tipuvald Kuusalu, sulandus sujuvalt seltskonda ning kolm kuuma suvepäeva möödusid lennates.  Loodan, et Eestimaa lõunatipuvalda istutatud Sinimägede pärnapuu kevadel kenasti lehte läheb.

Noorte omaalgatus. Aasta algas vallanoorte ühisettevõtmisega „Osaluskohvik", mis tõi Olgina Rahvamajja kokku nii esimese kui teise nooruse parimad esindajad. Päev möödus pingelistes aruteludes, kes, mida ja kuidas peaks vallaelu edendamiseks tegema. Ametliku osa lõppedes jäi grupike noori arutama päris oma tantsuvõistluse korraldamist ning nii sündis praeguseks juba teisele ringile minev rühmavõistlus „StarTEEN". Tuult tiibadesse!   

Head ja ilusat jätkus veelgi. Lastekaitsepäeval üllatas meie vallanoori suure kingisajuga õlitehase direktor Igor Kond. Vallanoored on avastanud enda jaoks võimaluse liituda erinevate projektidega nii osalejate kui korraldajatena.

Kokkuvõttes oli aasta pigem hea selleks, et võtta aeg maha ning atra seada. Kui miski sealjuures ka pigistas ja näpistas, siis ehk oli sedagi vaja, et mugavustsoonist välja tirituna vajalikke ümberkorraldusi teha?

Loodan, et uus aasta saabub juba uute võimalustega. Uued ruumid koolimajas peaks andma meile esmakordselt võimaluse kolida Sinimäel nii raamatukogu kui ringitegevus sinna üle ning saada päris omad ruumid noortekeskusele. Kaugemas tulevikus kiusab aga plaan leida kord sobiv ruum ka Olgina noorte päris-oma-paigaks...