Esimesest toast ilmub külalist uudistama poiss. Ta küsib, kas otsin... (nimetab kaks nime). Uurin administraatori kohta. Seepeale kaob poiss koridori lõppu ja naaseb Ade Lutsuga. Ade on noorsootöötaja.

Tema tegeleb noortega, kes siia tulevad. Enne noortekeskuses ringi vaatamist istume maha ja räägime mõne sõna jutt u.

Igav ei hakka

Praegu töötab noortekeskuses kaks noorsootöötajat, lisaks asutuse juht (valla noorsootööspetsialist). Ade räägib, et võimalusi vaba aja veetmiseks on asutuses palju, fi lmide vaatamisest lauamängude mängimiseni. "Noortekeskuses tegutseb ka 4H klubi. See võimaldab õppimist erinevate praktiliste ühistegevuste kaudu," selgitab Ade.

Muidugi korraldatakse ka põnevaid üritusi. "Meisterdame, on erinevad turniirid. Eile oli piljarditurniir. See kestab kevadeni, lõpus on auhind," räägib särasilmne Ade. Neiule meeldib tema töö väga. "Olen siin töötanud septembrist. Läheb järjest põnevamaks. Kõik lapsed on omaks saanud," tõdeb ta.

Kas noorsootöötaja on sõber või eeskuju? "Kuidas kellelegi, väikestele pigem eeskuju. Noored austavad meid, pähe ei istu," nendib Ade.

Tegevust kõigile

Teeme ringkäigu. Esimeses, avaras toas on telekas, mõnusad istumiskohad ja lauamängud. Parasjagu vaatavad kaks poissi Harry Pott eri fi lmi.

"Lauamängude abil õpime. Praegu on käsil Eestimaad tutvustav mäng," kommenteerib Ade.

Teises toas on lauad ja internetiühendusega arvutid.
Internett i saavad noored kasutada õppetööks. Enamikul on aga internet kodus olemas ja selle vastu suurt huvi ei tunta. Ka ajakirjaniku noortekeskuses viibimise ajal ei kasuta ükski laps seda ruumi. Kolmas ruum on väga suur ja lapsi näib seal olevat päris palju. Poisid mängivad piljardit, üks tüdruk tantsib teleka ees. "See on Xboxi tantsumäng, mida saab ka mitmekesi mängida. Väga popp ja lõbus," selgitab Ade lahkelt. Xboxil saab mõistagi ka muid mänge mängida. Selgub, et kõige enam meeldib noortele selles ruumis hoopis tavaline piljard.

Edasi vaatame suurt ja uhket kööki. Kevadel loodetakse projektide abil muretseda sinna ka nõud, et kokkamist ja kodundust õppida. Köögi kõrval on meisterdamise tuba, kus valmivad põnevad isetehtud esemed. Viimane, väike ruum on õdus ja vaikne. See on kõige paslikum lugemiseks ja õppimiseks. Selles ruumis