Korrastame Harku vallale kuuluvaid teid, kokku 310 kilomeetrit. Lisanduvad ka parklad ning kergliikusteed. Me ei hoolda Tallinn-Kloogaranna, Harku-Rannamõisa, Tutermaa-Vääna, Vääna-Keila- Joa maanteeid ja ka Instituudi teed Harku asulas. Samuti ka Rannamõisa-Sõrve maanteed.

Varem ei hooldanud me ka Ranna teed Tabasalus. Aga nüüd on see vallale üle antud ning peatselt alustame seal tööd. Leping vallaga sõlmiti pärast riigihanget 2011. aasta suvel viieks aastaks.

Milline tehnika, millega teid, tänavaid ja parklaid korrastate ning lumest lahti hoiate?

Viis aastat tagasi oli tehnikat praegusest kõvasti vähem. Näiteks tormi Monika ajal tuli traktoreid ning sahkasid mujalt juurde võtta, et saaks teidtänavaid lahti hoida. Meil oli vallas vaid kaks traktorit ja neli lumesahka.

Täna on meil viis traktorit ja viis sahaga veoautot. Need asuvad valla viies kandis, sest Pääskülast, kus asub meie põhibaas, pole mõtet näiteks Keila-Joale sõita. Alltöövõtja saab kohe vajadusel tegutsema hakata. Olemas on ka soolapuistur. Kergliiklusteede lahtilükkamiseks on sahaga maastur.

Varustuses on veel suur ja väike teehöövel. Valmis on ka buldooser põldudevahelise tee jaoks ning ka kopplaadurid.

Mida tegid teehooldajad 10. jaanuarini, kui sadas vihma ning sooja oli viie kraadi ümber?

See on väga halb talv. Kruusateed ja asfalt lagunevad ning kõik on märg ja ligane. Siis tuleb vedada näiteks kruusateedele täitematerjali. Vastavalt võimalusele lapime ka asfaldiauke pigi ja killustikuga. Ka võsa lõikasime teedeservadelt detsembris ning jaanuaris. Lisaks puhastasime kraavikaldaid. See töö käib kohati ka praegu.

Mitmesse kategooriasse on jaotatud vallale kuuluvad teed ning kui kiiresti peab need korda saama?

Teedel on kolm seisunditaset. Kolmandasse ehk kõige kõrgemasse tasemesse kuuluvad valla asulate siseteed, koolide ja lasteaaedade ümbrus ning parklad. Teine tase on asulatevahelised teed. Ning esimene tase suvilakooperatiivide, elamute ja talude vahelised teed.

Kolmanda taseme teed peavad olema puhtad viis tundi pärast lumesaju lõppu. Teise kategooria aeg on kuus tundi ja esimese kaheksa tundi. See kehtib normaalsete olude kohta.

Vallarahvast huvitab, kas AS Teede REV-2 hooldab ka teelõiku Naage-Türisalu tõusul ning miks on see mõnikord libedavõitu?

See on riigitee, mille hooldust korraldab maanteeamet.

Alates Vääna-Jõesuust muutub teelõigu seisunditase madalamaks. Kuna aastatega on sinna kanti kolinud palju rahvast ning liiklustihedus on suurenenud, tasuks ehk kaaluda, kas teelõik peaks olema ka Joa poole kõrgema tasemega.
________________________________

HENRY PRITS
Harku vallavalitsuse teede spetsialist

Kehtiva lepingu alusel hooldab AS Teede REV-2 Harku valla teid 1. juulist 2011. Vald on teehoolduse tulemustega üldiselt rahul. Loomulikult tekib vahel ka murekohti, kuid valdavalt oleme saanud need sujuvalt lahendada. Vald on omalt poolt aidanud puhastada teede äärseid kraave puudest ja võsast, mis on jäänud takistama nõuetekohast talihoolde teostamist. Kohalikest teedest on suuremad mured Pärtli teega Suurupi külas ja Otitooma teega Türisalu külas.