Vabadus pole aastasele põnnile omane ohjeldamatu kihk teha seda, mida organism hetkel nõuab. Jõnglane ei suuda oodata, tema jaoks on oluline, et asjad juhtuksid nüüd ja kohe. 96-aastane riik ja meie selle kodanikena võiksime mõista: vahel tuleb enne mõne asja nimel pingutada, et tulevikus saada suuremat kasu.

Vabadus on vastutus. Minu jaoks on võtnud selle vastutuse kokku imehästi ajakirjanik Priit Pullerits, kes kunagi õpetas meile, et oled teinud tööd hästi siis, kui suudad pärast artikli avaldamist selles jutuks tulnud inimestele silma vaadata. Vabadus on see, kui suudame silma vaadata inimestele, keda meie tegutsemine on mõjutanud. Mida tähendab riik? Meie põhiseadus ütleb, et kõrgeima riigivõimu kandja on rahvas.

Riik oleme meie. Meie mõtteist, otsustest ja tegudest sõltub selle riigi heaolu. Indiaanivanaema Mona Polacca rääkis kunagi loo sellest, kuidas nende inimesed ootasid aegu seda, et keegi tuleks ja päästaks neid. Lõpuks said nad aru, et nad ise ongi need, keda nad on oodanud. Sama lugu on meie riigiga: me saame mõjutada põhjuseid, mis loovad tuleviku seisukohalt kestlikumaid tagajärgi ja tulemusi.

Mida tähendab aasta? See on aeg, mille jooksul Maa tiirleb ümber Päikese. Mõõdetav aeg on lihtne, kuid tajutav aeg palju keerulisem.

Mida vanemaks saame, seda kiiremana tajume aja kulgu. Kaheaastase lapse jaoks on see pool tema elust. 96-aastase jaoks möödub aasta üsna kiiresti. Teiselt poolt aeg väärtustub selle kogunedes, sest õpime kogemusest: iga hetk on hinnaline ning võtame seda parimal moel vastu, olles siin ja praegu. Käesolevas hetkes oleme kogu aeg kohal, kui tajume seda, mis meie ümber sünnib, mõtestades seda enda jaoks ja mõistes toimuvat.

Mida tähendab päev? See on aeg, mille jooksul Maa pöörleb ümber oma telje. Nii nagu pole kaht sarnast aastat, pole ka kaht sarnast päeva. Milline õnn on olla vaba riigi aasta päeval siin ja praegu! Ja milline vastutus...