Amet andis sel kohtumisel ülevaate metsamüügitehingute tulumaksust, mida maksavad füüsilised isikud. 2012. aastal deklareerisid metsaomanikud metsamüügitulu 29 miljonit eurot ja maksid riigile tulumaksu 1,8 miljonit eurot. Maksukäitumine on ameti hinnangul aastate jooksul märkimisväärselt paranenud.

Alates 2012. aastast on tulumaksuseaduse muudatustega antud metsaomanikele ka võimalus lükata tulumaksu tasumine kolme aasta võrra edasi ja teha selle eest metsakasvatustöid. Seda võimalust kasutas üle 32% nendest metsaomanikest, kes 2013. aastal tulu deklareerisid.

Paranenud on ka metsaseaduse alusel esitatavate metsamaterjali ja raieõiguse ostu-müügiteatiste esitamine ning metsaomanike teadlikkus nende esitamise kohustusest. Samas märkis ameti esindaja, et rahul ei saa teatiste esitamisega veel olla, kuna statistika järgi on ligi 30% metsa ostu-müügitehingutest teatistega katmata. Selles osas on ametil suured ootused Erametsakeskusele ja metsaühistutele, kes saaksid metsaomanikele kohustusest rohkem teavet jagada.

Erametsakeskuse esindajad viitasid sel kohtumisel puiduturult tulevatele signaalidele, et kasvava metsa raieõiguste enampakkumistel esitatakse kohati ebamõistlikult kõrgeid pakkumisi ja seda teevad tihti just ettevõtted, mis on äsja loodud ning puiduturul täiesti tundmatud. On kahtlus, et nende turutaset ületavad pakkumised võivad olla seotud ka maksukohustuste mittetäitmisega.

Maksu- ja tolliameti esindaja pakkus, et amet saab enampakkumisi korraldavatele metsaühistutele siin abiks olla – ühistutel oleks võimalus küsida ametist järele, milline on olnud konkreetse pakkuja maksekäitumine ja kas teda võib usaldada. See oleks võimalik, kui vastav säte oleks lisatud ka enampakkumise tingimustesse.

Kohtumisel lepiti kokku, et Erametsakeskus arutab asja metsaühistutega läbi. Samuti lepiti kokku, kuidas just saata ametile infot Erametsakeskuse makstavate metsakasvatustoetuste kohta, mille eest tehtud kulutusi ei ole metsaomanikul õigus maksustatavast tulust maha arvata.

Ühiselt jätkatakse metsanduse maksustamise koolituste korraldamist.