Tubakatooteid tarbib iga päev 5,5% 11-15aastastest kooliõpilastest, 14-18aastaste puhul saab välja tuua juba iga viienda noore. Eesti noored on maailmas esirinnas varajase proovimise osas - 11aastastest noortest on sigarette proovinud 29% poistest ning 16% tüdrukutest, selle tulemusega oleme 41 riigi seas üle maailma 3. kohal. 15aastaste noorte seas on need näitajad juba vastavalt 77% ja 65%, sellega oleme 5. kohal (Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuring, HBSC 2010). Kuigi aastate lõikes saab välja tuua igapäevasuitsetajate osakaalu mõningase languse, siis populaarsus kasvab teiste tubakatoodete tarvitamise osas - vesipiip, huuletubakas, e-sigaret jms.

Tegevused, mis on karistatavad

Alkohoolsete jookide tarbimine, omamine ja valdamine on alla 18aastastele seadusega keelatud ning seaduse rikkumise korral sätestatakse 14-18aastaste puhul karistusena rahatrahvi kuni 10 trahviühikut, kohaldada võidakse alternatiivina ka hoiatust, allutamist käitumiskontrollile, noortekodusse paigutamist või kasvatuse eritingimusi vajavate õpilaste kooli paigutamist. Alla 14aastase seadusrikkuja puhul suunatakse ta alaealiste komisjoni, kus määratakse mõjutusvahendina kas hoiatus, vestlusele suunamine psühholoogi, narkoloogi, sotsiaaltöötaja või muu spetsialisti juurde, osalemine noorte- või sotsiaalprogrammides, osalemine ravikuuris või kasvatuse eritingimusi vajavate õpilaste kooli paigutamine.

Alkohoolse joogi pakkumine, võõrandamina ja üleandmine alaealistele on seadusega keelatud. Täisealine inimene aga, kes kas kallutab alla 18aastast alkoholi tarvitama või ostab tema eest alkoholi või müüb seda talle, saab sellise teo eest karistada rahatrahviga (kuni 300 trahviühikut) või kuni üheaastase vangistusega.

Alla 18aastastele noortele on seadusega keelatud nii suitsetamine kui ka suitsuvaba tubakatoote tarvitamine, ka ei tohi nad eespool nimetatud tooteid omandada ega omada. Nii tarvitamise kui ka omandamise ja omamise eest on ette nähtud rahatrahv suuruses kuni 10 trahviühikut. Alla 14aastase puhul toimub sarnaselt alkoholi puudutava seaduse rikkumisele suunamine alaealiste komisjoni ning mõjutusmeetme rakendamine. Täisealine ei tohi alaealisele tubakatoodet osta, pakkuda ega üle anda. Alaealise ahvatlemise, ähvardamise või muu teoga mõjutamise eest alustama või suurendama tubakatoote tarvitamist või tubakatoote tarvitamisest mitte loobuma karistatakse täiskasvanut rahatrahviga kuni 300 trahviühikut.

Ka müüjatele on seadusega ette nähtud kohustused, keelud ja karistused - keelatud on müüa tubakatoodet alaealisele. Selle keelu järgimiseks on müüjal õigus nõuda ostjalt tema isikut tõendava dokumendi esitamist ja keelduda tubakatoote müümisest, kui dokumenti ei esitata, samuti ei tohi müügiks pakkuda ega müüa tooteid, mille kuju sarnaneb tubakatoote omaga. Tubakatoote käitlemisel vanusepiirangu rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut, juriidilise isiku puhul kuni 2000 eurot. Alkohoolset jooki ei tohi teadvalt võõrandada või üle anda isikule, kes võtab alkohoolse joogi vastu selle alaealisele pakkumise või üleandmise eesmärgil. Nooremale kui kaheksateistaastasele isikule alkoholi müümise või ostmise eest karistatakse täisealist rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

Seaduse mittetundmine pole vabandus

Seadusi tundma ning neid täitma peavad kõik, nii täisealised kui ka alaealised. Samuti peavad kriitiliselt oma tegevuse üle vaatama need täisealised, kes alaealistega samas seltskonnas viibides võivad oma tegevusega ületada eeltoodud seaduste piire nii ostmise, pakkumise kui ka mõjutamise näol.

Lastevanematele on loodud internetilehekülg www.tarkvanem.ee, kus on palju juhiseid, soovitusi ning abimaterjale, kuidas oma lastega tubaka- ja alkoholitarvitamisest rääkida ning kuidas ja millal sekkuda.

Lastevanemate ja teiste noorukit ümbritsevate roll on aidata tal toime tulla erinevate ahvatlustega ning õpetada väärtustama tervislikke eluviise. Kõige suurem roll nooruki kujundamisel on perekonnal ning koolil ja sõpradel, samas aga kannab iga täiskasvanu, kes noore inimese käitumist märkab, samuti vastutust pöörata tähelepanu nii tervise hoidmisele kui ka seaduste täitmisele.