Riik tõmbleb haridusreformi tuultes, aga samas pole vettpidavaid analüüse, millised on mõjud just maapiirkondade arengule. Jah, täna õpilasi gümnaasiumi osas napib, aga järgnevatel aastatel on põhikoolis suuremad klassitäituvused. See loob eeldused, et keskkoolis õpib klassis vähemalt 15 õpilast. Ühe maakooli jaoks on minu arust see mõistlik õpilaste arv. Siis suudab õpetaja tegelda piisavalt iga õpilasega. Kui klassis on 32 õpilast, siis on see ülimalt keeruline, kui mitte võimatu.

Alatskivi kool on andnud head keskharidust läbi aastate. Seda kinnitavad õpilaste edasised õpingud kõrgkoolides. Olgem uhked oma kooli üle ja hoidkem teda. Küll lõpuks võidab terve talupojamõistus ja riigiisad saavad aru, et maapiirkonnas, eriti Euroopa Liidu idapiiri aladel, tuleb tagada normaalne areng. Ei ole ju raske kehtestada neile keskkoolidele erisused klasside täituvuse osas. Praegu õpib 9 meie valla õpilast teistes gümnaasiumites. Olen ise Alatskivi valla patrioot ja kutsun üles kaaluma neil õpilastel ja nende vanematel võimalusi keskkooliõpinguteks just Alatskivi keskkoolis. See kergendaks meie tänast valla pingelist eelarvet oluliselt. Siis puuduks vajadus saata valla eelarvest palka saavaid töötajaid kahenädalasele palgata puhkusele.

Uskuge mind, - kui mõne arvates n-ö vallasaksad - saame palju vähem palka, kui teiste ümbritsevate omavalitsuste töötajad. Ja oleme alati toetanud nii Alatskivi lossi renoveerimist, Alatskivi keskkooli ja lasteaia rekonstrueerimist ning taganud majandussurutise ajal valla tööde ja tegemiste toimimise.

Meil tuleb kindlasti üle vaadata lasteaias nelja rühma olemasolu vajalikkus. Alatskivi Kunstide Koolis peab teiste valdade panus tagama õpilaskoha maksumuse kulutused. Praegu maksavad Pala vald ja Kallaste linn sellest 1/3, Vara vald 1/10 ja Peipsiääre vald ei osale üldse. Kui need omavalitsused seda ei tee, siis jääb see koorem teiste omavalitsuste lastevanemate kanda. Tuleb tõsiselt kaaluda ka täiskasvanute ringides osalejatele sümboolse kuutasu kehtestamist. See kataks osaliseltki saalide ja ruumide täiendavad kulutused nii elektrile kui ka küttele.

Ma arvan ja väga loodan, et oskame ühte hoida ja minna läbi raskuste.

Hooligem ja toetagem üksteist.