Seejärel pajatas Jüris elav kirjanik Tõnu Kallas tsensuurikurioosumitest Nõukogude Eestis. Eks kõik nõukogude aja inimesed mäletavad, kuidas tollal tuli varvastel tippida, et mitte kommunistlikule režiimile jalgu jääda. Hävitati kümneid tuhandeid raamatuid, keelati artikleid, laule ja igasugust loomingut, mida peeti nõukogude võimu kahjustavaks. Ehk seetõttu ongi nõukaaja kirjanikud vilunud allegoorilist teksti kirjutama, et aeg ja olud seda soosisid. Ettekande ajal oli võimalus tutvuda vanade ajakirjadega, et aimu saada, millised muudatused leidsid aset ajakirjandusmaastikul pärast 1940. aastat. Samuti tutvustas Tõnu Kallas erinevate raamatute elulugu ja saatust seoses võõrvägede keeldude ja hävitustööga.

Esimesele kirjandusõhtule tuli kohale mitmeid kirjandushuvilisi inimesi, kes teevõi kohvitassi taga võisid kaasa mõelda või arutleda nii luuleridade vahele peidetud mõtteterade kui ka mineviku rohkearvuliste tsensuurinäidete üle. Osavõtjatele meeldisid nii esinejad kui ka nende ettekanded.

Järgmine kirjandusklubi üritus toimub aprillikuus. Raamatukogu juhataja Ülle Siska sõnul on oluline, et igal kirjandusõhtul hakkaks esinema looja, kes on Rae vallaga seotud.