Liinilepingus on kirjas, et Lõuna-Läänemaal peab L&L AS kasutama liinil nr 19 bussi, milles lisaks juhile on koht ette nähtud rohkem kui 22 sõitjale. Seda vedaja on ka teinud, märgib maavalitsus.

Maavalitsuse ühistranspordi vaneminspektorid kontrollisid 5. veebruaril liinil nr 19 sõitva bussi täituvust lõigul Kotist Kõmsini. Bussis viibis kontrollimise hetkel 31 reisijat, kellest 9 seisid püsti ja 4 (lasteaialapsed) istusid täiskasvanute süles.

Liiklusseadus sätestab, et erandina tohib bussiistmel, välja arvatud esiistmel, täiskasvanud sõitjal süles olla üks alla seitsmeaastane laps. Seega võib antud bussi puhul 16 reisijal süles olla laps.

Aktsiaselts L&L saatis maavalitsusele vastuse, millest selgus, et alates 20. jaanuarist teenindab maakonnaliini nr 19 Lihula–Pivarootsi–Vatla–Kõmsi–Lihula 28-kohaline buss, milles 20 on istekohad ja 8 on seisukohad.

Ühistranspordiseaduse järgi võib tippkoormuse ajal oleva lühiajalise kõrgema sõitjate arvu korral sõitjate arv ühissõidukis ületada normi ajutiselt 30% võrra. Kui sõitja keskmine sõiduaeg liinil on üle 20 minuti, tuleb tippkoormuste vahelisel ajal tagada kõigile sõitjatele istekoht.

Aktsiaselts L&L tegevjuht Aare Sillukselt saadud selgituste kohaselt on liini nr 19 teenidav buss täis Vatla kooli peatusest kuni Kõmsi peatuseni ning vastavalt sõiduplaanile ei ületa sõiduaeg 15 minutit. Seega pole vedajal kohustust igale sõitjale istekoht leida.