Varbola külavanem Maire Põhjala andis kokkutulnutele ülevaate Varbola piirkonna ajaloost. Piirkonna moodustavad 14 küla, kus elab ligi 600 inimest, suurimas külas Varbolas on umbes 260 elanikku. Meie valla külaliikumine sai alguse 1998. aastal just Varbola piikonnas.

Põhjala märkis, et nende külaliikumine pole praegu eriti vilgas, aga elu käibki lainetena. Ta avaldas lootust, et kavandatav tegevus Varbola linnuse arendamiseks- turundamiseks toob ka selle kandi külaliikumisse uue hingamise.

Varbola kooli õpilased kandsid ette oma regivärsilise kava, millega nad on pälvinud tunnustust regilaulufestivalil ja mida on mitmel kohalikul suuremal tähtpäeval uuesti ette kantud - niivõrd tähendusrikas, eesti keele ja eestluse elujõudu uskuv on selle kava sõnum. Esines ka Varbola naisrahvatantsurühm Kanarbik ja line-tantsijad.

Kuulajaid naerutas oma juttudega Küla-Karla, kes enam ei tööta Hiiumaal, vaid Jaanus Kõrv on Kohila vallavalitsuse avalike suhete nõunik.

Märjamaa valla külavanemate ühenduse juhatuse esimees Peeter Paunmaa andis ülevaate valla külaliikumise hetkeseisust (lähemalt lk 5).

Vallavanem Villu Karu rääkis, valla esindus osaleb aprillikuus Tartus toimuval messil „Maale elama". Ta kutsus andma teada linnast maale kolinud inimestest, kes võiksid messil rääkida oma muljeid elust Märjamaa vallas. Vallavolikogu esimees Urmas Kristal on ka Raplamaa külade liidu eesotsas ja üle-eestilise liikumise Kodukant juhatuse liige.

Ta tutvustas 2012. aastal läbi viidud küsitlust Eesti küladest. Meie 4438 küla hulgas on „ärganud" külasid 15%, „ärkavaid" 58% ja „uinunud" külasid 27%. Ärganud külade all peetakse silmas oma esindaja, külavanema, aktiivse külaseltsiga või külamajaga külasid.

Ärkavates toimub mingi ühistegevus, uinunud külades kogukondlik tegevus puudub. Optimisti pilguga vaadates toimub kogukondlik liikumine kasvõi mingil moel 73% küladest.

Liikumine Kodukant leiab, et hirmu ääremaastumise ees ei tasu tunda vallamaja kaugemale jäämisega, vaid külakogukonna passiivsuse ja külamaja võimaluste kasutamata jätmisega.

Raplamaa Partnerluskogu töötaja Iris Haiba tunnustas Märjamaa valda aktiivse projektikirjutamise eest. Kui partnerluskogu jagas erinevateks tegevusteks lõppeval perioodil 4 miljonit eurot, siis veerand summast tuli Märjamaa valda.

Külavanemate ühendus tunnustas oma tänukirjaga tublisid inimesi. Nende nimed ja tehtu on ära toodud lk 4 ja 5.

Tänupäeva publik sai esimeste hulgas vaadata Varbola rahvamajas välja pandud Linnuse jahiseltsi korraldatud uhket jahitrofeede näitust.