Kõige rohkem olen nende päevade jooksul ebameeldivalt üllatunud, et mõne inimese isiklik kibestumine hävitab kultuurse ja mõtestatud suhtlemise ning sisulise debati. Probleemidest või puudustest ei räägita otse, vaid meedia vahendusel. Sellest on äärmiselt kahju.

Olen otsustanud, et ei lase end provotseerida lahmivast ja kallutatud rünnakutest ning ma ei pea õigeks valla mainet avalikkuses tülitsedes teadlikult kahjustada.

Samas ma tänan südamest konstruktiivse ja õiglase kriitika eest, mida 100 päeva jooksul on ka omajagu tehtud. See on mind innustanud ja õpetanud paremini tegutsema, olen pidanud palju asju ümber hindama. Ma vabandan siinkohal nende ees, keda minu teadmatus ja ka mõningad eelarvamused on solvanud. Täna ise vallavanemana töötades oskan ka palju rohkem hinnata eelnevate vallavalitsejate tehtud tööd ja mõista paremini tegematajätmiste põhjuseid.

Me peame kõigi tähtsamate otsuste juures mõtlema kogu vallale ja meie elanikkonnale tervikuna. Vallavalitsus on korraldanud ümarlaudu ning kohtumisi erinevate huvigruppidega, eelkõige selleks, et teada saada, millised on valupunktid, ootused ja ka õnnestumised.

Lahendamist vajavaid teemasid on kümneid ning EL-i vahendite kasutuselevõtt on Otepää arengut silmas pidades väga oluline.

Sotsiaalvaldkond areneb edasi

Juba sel kevadel hakkavad Otepääl kliente teenindama sotsiaalkindlustusameti ning töötukassa ametnikud. Esialgu küll paar korda kuus, aga kui tegelik vajadus on selgunud, siis loodetavasti ka sagedamini.

Oleme alustanud Otepää Tervisekeskuse ümberkujundamist tänapäevaseks tervise- ja sotsiaalhoolekande keskuseks. Esimesed arutelud on volikogu sotsiaalkomisjonis jutuks olnud ja leidnud seal ka toetust.

Otepää vajab uut lasteaeda

Otepää uus lasteaed on üks kirgiküttev teema. Vallavalitsus on kohtunud lasteaia hoolekoguga ja arutanud tulevikuplaane. Ma pean rõhutama, et uue lasteaia suurus ja täpne asendiplaan sõltuvad eelkõige valla võimekusest ning võimalustest. Küll võin aga kinnitada, et vastavalt sellele ehitame me Otepääle parima lasteaia.

Otepää Gümnaasium on kinnitanud uue õppekava. Volikogu sotsiaalkomisjoni eestvedamisel on algatatud mõte, et ka gümnaasiumiosas oleks tasuta koolitoit. Vallavanemana pean seda väärt ideeks ning loodan, et koos riigiga või ka ilma, leiame sellele plaanile rahastuse.

Vallavanema palk on olnud huviäratav teema. Kinnitan siinkohal veelkord, et vallavanema palk on suunatud otse koolide eelarvesse haridustöötajate palgalisaks. Koolid otsustavad ise, millistele õpetajatele see makstakse.

Soojamajandust ootavad uuendused

Tõeliselt halvas seisus on soojamajandus, kuhu pole tõsisemalt investeeritud viimase 15 aasta jooksul. See on tekitanud kriitilise, lausa avariiohtliku seisukorra. Kiireimas korras on vaja alustada soojatrasside rekonstrueerimisega, kuid uuendamist vajab ka katlamajandus.

Ma ei pea mõistlikuks, et katlamaja asub kesklinnas ja haridusasutuste juures. Näen ökonoomsele katlamajale kohta kuskil linna ääres. Olen kohtunud erinevate selle valdkonna tippspetsialistidega Eestis, et leida parim lahendus Otepää soojamajanduse tulevikuperspektiividele.

Tähelepanu all on heakord

Meie poliitilise koostööleppe osa oli, et heakorda peab korraldama vallavalitsus, mitte Otepää Veevärk. Peame seda mõistlikuks ning tulemust toovaks põhimõtteks, mille positiivsed muutused on juba näha.

Eelmisel aastal valmis Pühajärve pargi rekonstrueerimisprojekt, loodame seda tasapisi hakata ellu viima. Kõik vallakodanikud saavad pargi korrastamiseks oma panuse anda 3. mail üleeestilisel talgupäeval, mille organiseerib Otepää vald koostöös kohalike ettevõtjatega.

Tahame sel suvel paremas korras hoida ka Linnamäge. Käesoleva aasta vähene lumi oli vähemalt selleks hea, et me saame rohkem panustada valla teede korrashoidu.

Otepää linna haljastus on suvel Eesti lipu 130. aastapäeva auks lipuvärvides. Oleme asunud korrastama viidamajandust ning tahame kogu valla territooriumil eemaldada ebaseaduslikult püstitatud reklaamid.

Koostöö ettevõtjate ja külaelanikega on oluline

Vallavalitsuse prioriteediks on tagada ettevõtjatele võimalikult lihtne ja mugav asjaajamine omavalitsusega ja riigiga laiemalt. Oluline on ka koostöö meie naabritega. Esimeseks konkreetseks sammuks siin on SA Otepää Turismi poolt 8. aprillil korraldatav kohalike ja naabervaldade turismiettevõtete arutelupäev. Meil on hea koostöö küladega. Lähiajal toimub külade ümarlaud, et selgitada valla ja külade vahelised koostöökohad ning vastastikused ootused.

Rõõmuga nendin, et meie külades elavad aktiivsed inimesed, kes teevad palju. Selleks, et valda lisanduks uusi elanikke, läheb vallavalitsus koos külade esindajatega 26. aprillil „Maale elama!" messile Tartusse.

Uued põhimõtted kultuurikollektiivide toetamisel

Oleme asunud välja töötama uusi põhimõtteid, et tagada kohalikele kultuurikollektiividele õiglane ja arusaadav toetustesüsteem.

Kollektiivide esindajatest koosnev töörühm on esimesed ettepanekud teinud, arutelud käivad.

Otepää kultuurikeskus on remondis, ehituse esimene etapp saab valmis aprillis. Vallavalitsuse seisukoht on, et me renoveerime terve maja, otsides eelkõige rahastust Euroopast. Niikaua kui need rahastusvõimalused pole selged, ei pea ma mõistlikuks valla säästude või laenuraha eest kultuurimaja renoveerimist jätkata.

Kuigi meil maja pole, üritused toimuvad ikka. Tavapäraseid ja ka uudseid kultuuriüritusi on plaanitud mitmeid, info nende kohta tuleb jooksvalt. Otepää raamatukogu laienemine on olnud korduvalt jutuks, käesoleval aastal on kavas sellega alustada. 2014. aastal tõusid kõige rohkem raamatukogutöötajate ja lasteaia abiõpetajate palgad. Praeguse vallavalitsuse põhimõte on eelkõige tõsta kõige väiksema sissetulekuga valla töötajate palkasid.

Toimiv meeskonnatöö viib sihile

Iga uue juhi kohustus on kokku panna toimiv ja töötav meeskond, mis baseerub ühistel eesmärkidel ja usaldusel. Kõiki oma tegevusi, kaasaarvatud personalipoliitikat, teeme me heas usus, et meie valikud on parimad Otepääle.

Head Otepää inimesed. Teie tagasiside ja ettepanekud on mulle väga olulised. Heal meelel tulen vallavanemana teie seltsingu, küla, huvigrupi jms kohtumisele. Suurem kohtumine vallavõimu ja otepäälaste vahel toimub aprillis, eeldatavalt 23. aprillil kell 18 Raekojas.

Tunnen, et meil on võimalus Otepääd paremaks muuta. Mina soovin seda teha koos kõikide otepäälastega, nii poliitiliste kui ka mittepoliitiliste organisatsioonidega.

Sellise üksteist arvestava koostöö eelduseks on sisulised teemakäsitlused ja ühine soov panustada kodukoha arengusse.