Jõgeval aretatud uuel taliaedviljal pole veel tabavat nime
Tänavune talv oli Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadlastele eriti tegus ja saavutusterohke. Aretati mitu uut köögiviljasorti, üks neist väga saagikas, vitamiinirikas ja ka külmakindel, kirjutab Vooremaa.
“Uuel köögiviljal pole veel tabavat ja rahvalikku nime, ametlikes dokumentides on selle nimi Lirpa 1, tinglikult kutsume uut taime omavahel salatkaalikaks,” rääkis Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor Mati Koppel.
Tegemist on taliaedviljaga, mis külvatakse sügisel ja hakkab saaki andma varakevadel. Küllap on paljud potipõllumehedki märganud, et teinekord on mõni kartul või porgand peenramaal edukalt talve üle elanud, kui paras mullakiht katteks peal. Ka koristamata ununenud sibulamugul võib ellu jääda ja lume sulades kohe rõõmsalt lauke kasvatama hakata. Neid aedviljade-juurikate omadusi ongi sordiaretajad uue kultuuri väljatöötamisel ära kasutanud, sisuliselt on aga tegemist lehtsalati, peakapsa, kaalika ja suhkrupeedi ristandiga.
Odav see kaup just pole, sest sellise kolm saaki andva köögivilja aretamine oli väga töömahukas, kuid esialgu pakendatakse seemned proovipartiidena vaid 5-10 kaupa. Rohkem ei soovita asjatundjad neid uusi taimi esialgu kasvatadagi, sest meie aastad ja talved ei ole, teadagi, vennad. Seega pole veel sajaprotsendiliselt kindel, kuidas elavad seemned ja noored võrsed üle näiteks väga tugeva pakase või liigniiskuse.
Loe pikemalt Vooremaast.