Võistulaulmised annavad parema arusaamise, kus oma arengus parasjagu ollakse ja millega oleks vaja tõsisemalt tegeleda," selgitas ta.

Alice tunnistas, et 2008. aastal Rae kammerkoori juhtima asudes oli entusiasm suur ja plaan kohe esimesel hooajal kammerkooride festivalil osaleda ehk liigagi ambitsioonikas. Samas on ta kindel, et mugavustsooni ületamist nõudvad ettevõtmised ongi need, mis arengule kaasa aitavad.

Ses osas on olnud hindamatu väärtusega kaasalöömine Eesti Kammerkooride Liidu jõuluootuskontsertidel. „Nõudlik repertuaar, ühislaulmised väga heade kooridega on lauljate vokaalseid oskusi lihvinud. Olen olnud meeldivalt üllatunud meie lauljate tugevast motivatsioonist ja valmisolekust lisaproove teha. Koorijuhina olen saanud palju head tagasisidet Rae kammerkoori vokaali kvaliteedi kohta.

Eks üks näitaja on seegi, et kui aasta tagasi Tuljaku-konkursil osalesime, arvas žürii, et oleksime võinud kõrgemas kategoorias võistelda."

Repertuaar on lai

Varem on Alice juhtinud Tallinna Ülikooli segakoori ning pidanud viieteist aasta jooksul leppima sellega, et igal aastal tulevad koori uued tudengid ja kõike tuleb otsast alata. Rae kammerkooris seevastu on lauljaskond üsna stabiilne, selgeks on õpitud sadu laule, välja on kujunenud püsirepertuaar, mis ulatub rahvalauludest džässini; vene kirikumuusikast kassikani. Lauldud on emakeelele lisaks hispaania, inglise, ladina, vene, soome, ingeri ja ungari keeles.

Rae kammerkooril potentsiaali on, ent kontserdikoorina tegutsemine pole nii lihtne. „See nõuab lisaaega ning koosseisu pole amatöörkooril, kelle liikmed päevatööga seotud, lihtne kokku saada," tõdes Alice ja lisas, et üheks takistuseks on ka ebapiisav meeste koosseis. „Meeshääli vajame juurde ja kutsun üles tenoreid, basse, baritone, kes veel oma koori leidnud pole, meiega liituma."

Austria festivalilegi sõidab koor väiksema koosseisuga. Koorikonkursil osalemine on päris kulukas ja odavam võib olla korraldada endale soojamaareis kui et minna kooriga konkursile. Alice arvates ei peaks see nii olema. „Samas on meil keeruline veenda mõnd ettevõtet endale sponsoriks hakkama. Pea ainus, mida saame pakkuda, on esinemine nende üritustel," märkis ta.

Bad Ischli festivalile sõitmist korraldav Helen Kübar rääkis, et festivalile mineku idee sündis juba mõni aasta tagasi. „Eelmisel kevadel hakkasime rahvusvahelisi festivale korraldava Interkulturi veebilehel silma peal hoidma ja sügisel otsustasime, et osaleme ja hakkame raha kõrvale panema," meenutas Helen, kes koorivanema ametis teist aastat. Koorivanem tunnistas, et festivaliga seotud organiseerimistööd on kohati nii palju, et ta tunneb end reisikorraldajana.

Konkursil osalemise tasu, ööbimised, bussisõit tuleb lauljatel endal kinni maksta. Osalemistasu oli paarsada eurot. Kooriliikme kohta arvestati algselt 600 eurot, aga näib, et tänu soodsatele valikutele saadakse vähemaga hakkama. „Koorid tegutsevadki enamasti oma liikmemaksudest ja kui suuri projekte ette ei võta, saab sellega ka hakkama."

Amatöörkoori argipäev

Amatöörkooril tuleb enamasti endal hoolitseda selle eest, et kõik soovitud ettevõtmised saaks mõistlike summadega tehtud.

 „Enamasti kuuluvad koorid mõne omavalitsuse või kultuurimaja või asutuse juurde. Valla kooriks olemine annab meile katuse pea kohale ja see on suur tugi, et saame kasutada kultuurikeskuse ruume," rääkis Alice. „Tunnetan selgelt, et Rae kammerkoori vallas väärtustatakse, aga samas võiks seda, mida meil pakkuda on, hoopis rohkem kasutada. Võiks ju üritustel sisseostetavate artistide asemel kultuurikeskuses tegutsevaid kollektiive eelistada ning toetada enam ka nende tegevust ja arengut," arutles ta ja lisas, et näiteks Rae kammerkoor on jõudnud arengufaasi, kus oleks vaja hääleseadja palgata.

Koori tugevuseks peab koorijuht lisaks heale vokaalile ka tugevat tiimitunnet. Kvaliteetne vokaal ja tasemel kontserdid on üks asi, aga sama tähtis on mõnusalt koos aega veeta. Rae kammerkoor püüab need kaks poolust liita. Äsja osaleti kolmandat aastat Ida-Virumaa talvisel laulupeol „Jää Hääl", samas peeti iga-aastane koorilaager. Koosolemise lusti on jagunud ka jõuluajal kruiisilaeval esinemisse, tänavu tähistas koor vabariigi aastapäeva kontserdireisiga Soome. „Päevaga andsime kolm kontserti: Fazeri kommivabrikus, Helsingi hooldekodus ja tagasiteel laevas. See oli hea treening nii laulmise kui ka meeskonnatöö mõttes," märkis Alice. Lisaks rahvusvaheliseks konkursiks valmistumisele on kooril käsil ka laulupeolaulude õppimine. Mais on tulemas Jüri Klunker, kus koor igal aastal osaleb.