Seminar toimus TTÜ innovatsiooni ja ettevõtluskeskuses Mektory. See on must-kollaste dekoratsioonidega tellisloss, kuhu teelised satuvad siis, kui tahavad midagi väga muuta. See on koht, kus tegeletakse uute tarkade ideede genereerimisega, innustatakse erinevate valdkondade omavahelist koostööd ja rakendatakse erinevaid meetodeid, mis tagavad edu. Seega oli Mektory väga sobilik valik ka Saue valla arenguseminari jaoks, sest intensiivse mõttetöö vallapäästmiseks oli tarvis erilist ja inspireerivat kohta. Seminar toimus kahes osas, kõigepealt said kokkutulnud neljas rühmas pakkuda välja omi mõtteid olemasoleva Saue valla visiooni osas ja teha ettepanekuid, mis selles muuta võiks.

Ettepanekuid ja mõtteid tuli üllatavalt palju. Nelja rühma kokkuvõtetest jäi enim kõlama vajadus muuta tunnuslauset „Saue vald_ - rõõmu kodu" ja tuua visiooni sisse eristumist või fookust, rõhutati ühistranspordi lahendamise ja ettevõtlusega tegelemise vajadust ning koostöö olulisust.

Päeva teises pooles toimus mõttevahetus konkreetsetel teemadel. Eelnevalt oli arengukava juhtgrupi poolt arengukavas käsitletavad teemad jaotatud kuude rühma: 1)_haridus ja huvitegevus; 2)_kultuur, sport ja vaba aeg, noorsootöö; 3)_ sotsiaalhoolekanne ja tervishoid, turvalisus, ühistransport; 4)_ ettevõtlus ja turism; 5)_ tehniline taristu ja keskkond ning 6)_ halduskorraldus ja omavalitsuste koostöö.

Rohkem kui tunniajase rühmatöö tulemusel valmisid nende valdkondade kohta ettepanekud, mida olemasolevas arengukavas muuta võiks. Päeva üks väärtuslikumaid osasid oli see, kui erinevate valdkondade ettepanekud ühiselt üle kuulati ja saadi laiapõhjaline ülevaade kõikide valdkondade ettepanekutest.

Edasi töötatakse esitatud ettepanekud läbi vallavalitsuse poolt, volikogus toimub esimene lugemine ja siis on (eeldatavalt maikuu lõpus) kõik huvilised oodatud oma mõtteid ja arvamusi ning ettepanekuid lisama, enne kui uuendatud arengukava lõplikule kinnitamisele läheb.
________________________________________

MÕNED NÄITED ESITATUD ETTEPANEKUTEST:

Mitmeid ettepanekuid oli erinevate spordiürituste sarjade kohta. Näiteks võiks olla ülevallaline sari, kus nt kepikõnd toimuks Ääsmäel, jooksuüritus Laagris, suusatamine mõnes teises kohas jne. Teisalt jälle võiks olla ürituste sarjad koos naabervaldadega, näiteks rattaretk juunis Saue vallas, juulis Harku vallas, augustis Keila vallas jne. Samamoodi kepikõnnisarjad, jooksu- ja suusavõistlused.

Uudse ettepankuna toodi välja ka ülevallalise üritusena tuulelohe lennutamise võistlus.

Vaba aja veetmise osas oli ettepanek Maidlas supelranna väljaehitamine. Ühe intrigeerivama teemana tõstatus ettevõtjate ja vallavalitsuse koostöövõimekuse teema, mis vajab lihtsaid ja kiireid tegevusi olukorra parandamiseks.

Koostöö ja kogemustevahetamise osas oli mitmeid ettepanekuid.

Nii on, võrreldes olemasoleva arengukavaga, inimestel soov omavaheliste kas siis külaseltside või ettevõtjatevaheliste koostöökogude asemel regulaarseid kokkusaamisi korraldada vallavalitsuse esindajatega, et ühiselt operatiivselt arenguid planeerida. Lisaks leidis mitmel korral rõhutamist rahvusvahelise koostöö vajalikkus.

Arengukava vormistamise poole pealt oli ettepanek, et arengukava tekst võiks olla lihtsama keelekasutusega ning selles sõnastatud eesmärgid konkreetsed ja mõõdetavad.

Üks oluline arengukoht lähematel aastatel on Ääsmäe kooli uuendamine, staadioni ja terviseradade rajamine. Ühistranspordivõimaluste parandamine on üks kriitilisemaid arenguvajadusi, eriti hajaasustusega piirkondades.

Kohaliku vajaduspõhise transpordilahenduse loomine oli selles osas üks huvitav ettepanek, mis kindlasti kaalumist väärib.