Eesti peremehele pole kunagi meeldinud, kui tema vara luba küsimata omanikku vahetab. Loomulikult tuleb kõigepealt ise majapidamine nii korraldada, et võõral võimalust ei tekiks (lukud, valgustus, tubli koer). Kui sellest siiski ei aita, tuleb seljad kokku panna, sest targad mehed teavad - turvalisus on koostöös loodud väärtus! Naabrivalve on naabrite ühine tegevus kodukoha turvalisemaks muutmisel.

Marek Väljari rääkis, mis on naabrivalve, kuidas see toimib, kuidas sellega liituda saab. Ta tõi mitmeid näiteid päris elust kuidas naabri

tähelepanelikkus ja hoolimine on ära hoidnud suure kahju varguse või kahjutule näol. Ka üksiku naabrimemme viimata jäänud ajalehed panevad küsima tema tervise järele.

Kuidas kusagil valve toimima hakkab, see on sektori liikmete endi otsustada: kas patrullitakse öösiti, soetatakse soomusauto või pannakse valvekaamerad. MTÜ Eesti Naabrivalve aitab siin oma programmide kaudu varustuse soetamisel, koolituste korraldamisel ja aitab sõlmida lepinguid. Sektori moodustavad piirkonna (küla) pered, kes endi hulgast valivad sektorivanema. Valveleping sõlmitakse vallamajas ja osapoolteks on peale sektori esindaja veel politsei, vald ja MTÜ Eesti Naabrivalve. Valvesektor saab endale tasuta plakatid piirkonna tähistamiseks ja iga pere majale kleebised. Edasine töö toimub juba omavahelise kokkuleppe järgi.

Kui nüüd selle jutu peale peredes plaan on tekkinud oma külas valvevärk käima panna, siis allakirjutanu on nõus appi tulema, selgitusi jagama ja tagant tõukama. Nugeril ja Koilas asi juba käib ja rahvas on käed alla pannud.

Teema on lahti rääkinud MTÜ Eesti Naabrivalve maakondlik arendusjuht Jüri Siim Virumaa Teatajas 20.03. 2014.

Alati võib uurida ka kodulehte www.naabrivalve.ee .