Graanulite impordi kasv ELi liikmesriikidesse kasvas 2013. aastal kokku 36%.

Eesti graanulitootjate euroliidu sisest impordi mahtu hinnatakse 2013. aasta 11 kuuga 530 29 tonnile, kasvutempo eelmise aasta sama perioodiga võrreldes küünib 52 protsendini.

On selge, et graanulite põhilise tootmismahu annavad spetsialiseerunud ettevõtted. Samal ajal on puidu- ja mööblitootmisfirmade arv suur ning kuivad jäätmed tekivad neil hajutatuna väikestes mahtudes.

Sõltuvalt tootmisest võib tekkivate jäätmete osakaal kasutatud puidust moodustada mõniteist kuni mõnikümmend protsenti lähtematerjali mahust. See tähendab aga, et tekkivate puidujäätmete oskuslik rakendamine on põhitootmise majandusliku efektiivsuse oluline mõjutaja ühelt poolt ja puiduressursi täielikum ärakasutamine teiselt poolt.

Granuleerida või briketeerida

Puidujäätmete hinnalisuse tõstmiseks kütusena on kaks enam kasutamist leidvat võimalust: granuleerimine ja briketeerimine. Kuigi puitmaterjali kütteväärtus halupuiduna, graanulitena või briketina on üldiselt samasugune, on graanulite põletamine koldes efektiivsem tänu graanuli kujule ja mõõtmetele.

Graanulite kütteks kasutamise suur eelis on võimalus katlaagregaadi töö täielikult automatiseerida. See on oluline nii suurtes katlamajades kui ka eramaja keskküttekatla puhul.

Briketeerida saab ainult pehmeid tootmisjäätmeid, mille niiskus ei ületa 17%. Laastu sees võib esineda ka puidu tükkjäätmeid pikkusega kuni 1,5 cm. Seega kuivatatud saematerjali töötlemisel tekkiv saepuru ja laast on vahetult brike­teeritavad.

Soovi korral saab tükkjäätmed laastust eraldada gravitatsioonimeetodil, kohmakaid sõelumise seadmeid ei ole selle tehnoloogia puhul vaja.

Märgade puidujäätmete kasutamine graanulite toormena väikese tootmismahu korral ei ole majanduslikult otstarbekas, seda ennekõike kuivatusseadmete kõrge hinna ja tehnilise keerukuse tõttu.

Granuleerimine on tehnoloogiliselt märksa nõudlikum, et mitte öelda kapriisne. Nimelt peab lähtematerjali fraktsioon olema ühtlaselt 0,5–1,5 mm ja puidu niiskuse tase 8–12%.

Ka höövlilaast ilma eelneva purustamiseta ei ole granuleeritav, vaid peaks enne minema läbi haamerveski.

Sageli satub puidutööstuse n-ö pehmete jäätmete hulka ka väiksemaid või suuremaid puidutükke, mis granuleerimisel ei ole lubatud.

Siit ka oluline järeldus – granuleerimisele suunatavad jäätmed peavad alati enne läbima nn lõppjahvatamise kas haamerveskis või muid tehnoloogilisi võimalusi kasutades.

Vajalikud masinad – kaks lahendust

Tulenevalt suundumustest puidugraanuliturul pakuvad seadmete valmistajad ka väiketootjatele sobilikke, heal tehnilisel tasemel masinaid. Sõltuvalt jäätmete iseloomust ja mahust võib valida kahe lahenduse vahel.

Üks neist on paigaldada eraldi haamerveski ja graanulipress koos vajalike transpordisõlmede ja nende vahel asuva mahutiga laastude jaoks.

Teine võimalus väiketootjale on graanulipress koos laastu lõpp-purustiga. Masina ülemises osas on raspel-tüüpi purusti, mis lubab koos pehmete jäätmetega toita masinasse ka massiivpuidu väiksemaid tükkjääke. Selliste Saksamaal toodetud graanulipresside tootlikkus on algab 40 kg/h ja ulatub kuni 250 kg/h.


Tabel

Graanulid toidavad üha enam energiatootmist

Poole tosina aastaga on puidugraanulite hind kahekordistunud.

AastaTarbitud graanuliteTarbitud graanuliteKeskmine
 kogus (tonni) hind (eurot)hind (€/t)
200863550 51080
2009 61458 60095
20101 118143 600128
20111 310178 700136
20121 873273 300146
20132 018312 100155

Allikas: statistikaamet