Kultuuri- ja sporditööd teevad koostöös vallavalitsusega MTÜd. Jõgeva vald on Paide vallast ikka mitmeid kordi suurem ja kindlasti on ka seal omad rõõmud ja mured.


Alustasime oma ringkäiku Jõgeva valla äärest, Vaimastvere koolist. Meid võtsid vastu volikogu esimees Rainis Uiga, haridus- ja kultuuritöö peaspetsialist Marika Prave, keskkonna peaspetsialist Vello Lukk ning Vaimastvere kooli direktor Väino Ling.


Koolidirektor tegi ülevaate hetkeolukorrast. Koolihoone paikneb vanas mõisapargis ja seal asub põhikool, kus õpib 62 õpilast. Õppetöö toimub liitklassides. Koolihoone on renoveeritud ning seal paikneb enamus klassiruume.


Hiljem valminud juurdeehituses paiknevad fuajee, söökla, ainekabinetid ning administratiivruumid. 2003.a. sai kool uue võimla, kus on võimalik tegeleda võrk-, korv- ja jalgpalliga ning mitmete teiste spordialadega.


Koolihoones asub ka lasteaed, kus on 17 last ja küla raamatukogu. 2004.a. valmis eraldi hoonena renoveeritud vanas mõisa tõllakuuris õpilaskodu ja samas majas asub noortekeskus. Edasi külastasime Vaimastvere perearstikeskust ja sotsiaaltöötaja ruume. Vaatasime kiiresti üle ka Vaimastvere jäätmete kogumisplatsi ja Paduvere Talumuuseumi.


Meie huvi sõprade tegemiste vastu oli väga suur ning aeg kulges kiiresti, juba oodati meid Siimusti külla. Tutvusime Siimusti Lasteaed- Algkooli ruumidega.


Lasteaias on 3 rühma 50 lapsega ja koolis 1-6 klass 56 õpilasega. 2. klassi õpilased valmistusid emadepäevaks ning esitasid meilegi ühe kantritantsu. Kooli ruumides on ka raamatukogu ja seal eesti keele- ja kirjandusteadlase ning luuletaja Eeva Niinivaara mälestustuba.


Siimustil asub ka Jõgeva valla lastekodu „Metsatareke", mis pakub kolme sotsiaalteenust: asenduskodu-, turvakodu-, ja lapsehoiuteenust. Lastekodu ruumid on tõeliselt kaunid ja hubased.


Järgnevalt suundusime Jõgeva vallavalitsusse. Seal ootasid meid ees Jõgeva vallavanem Enn Kurg ja valla ametnikud. Jõgeva vallavalitsus asub Jõgeva linnas, endise polikliiniku hoone III korrusel.


Jõgeva vallavalitsuses töötab 17 ametnikku ja kõigil neil on oma kabinet, samas asub ka volikogu istungite saal. I ja II korrusel on ruumid renditud perearstikeskusele, kohvikule ja teistele ametiasutustele. Vallavalitsuse saalis, ümara laua taga istudes jätkasime tutvusringi.


Esitasime sõpradele palju küsimusi: eelarve, teede, valla allasutuste, kultuuri, hariduse, noorsootöö ja mitmete teiste valdkondade kohta. Ka nemad tundsid huvi meie tööde ja tegemiste kohta.


Kuigi tunduvad 2 valda väga erinevad, on meil palju ühesuguseid probleeme, murekohti ja rõõmugi saame tunda sarnaste tegemiste üle.


Jätkasime oma tutvumist Jõgeva valla Kassinurme mägedega. Kassinurme mäed on mandrijää sulamisel tekkinud oos-mõhnastik. Omapärast maastikku on seostatud Eesti rahvuseepose kangelase Kalevipojaga. Linnamägi kujutab Kalevipoja sängi, olemas on ka Kalevipoja silmapesukauss.


Kassinurme mägedesse on rajatud õpperada huvitavatest looduslikest ja ajaloolis-kultuuriloolistest vaatamisväärsustest. Siin asub ka vana kultuseplats ohvrikividega, kus toimus loitsimine. Kassinurme on kujunenud viimaste aastate üheks kütkestavamaks vabaõhuürituste paigaks.


Väga omanäoline vaatamisväärsus on ka renoveeritud ja 2009 aastal avatud Kuremaa veski. I korrusel asub kaminaga peosaal ning müügilett, II korrusel saab korraldada näitusi ja koolitusi.


III korrusel on ekspositsioon Eestis leiduvatest Hollandi tüüpi tuulikutest - selle korruse ehteks on Kuremaa tuuleveski makett. Neljandal, kõige kõrgemal korrusel on kitsad vaateaknad, kust avaneb suurepärane vaade Vooremaale.


Taastatud ja renoveeritud hooneid on vallal mitmeid. Kuremaa loss on pärit 16. sajandist ja osaliselt taastatud. Lossi ümber on mitmed kõrvalhooned, enamjaolt kõik kasutuses. Lossis on väga head muusika- ja tantsusaalid.


Loss rendib ruume sündmusteks ning suuremad Jõgeva valla ühisüritused toimuvad ikka seal.


Kuremaa Avatud noortekeskus on just selline Vooremaa pärl, kus iga noor tahaks veeta osa oma vaba ajast.


Eraldi maja torkab silma ja kutsub noori tegutsema. Meie külaskäigu ajal koritati maja ümbrust.


Oma pika päeva lõpetasime Kuremaa ujulas. Ühise kohvilaua taga jagasime muljeid, esitasime veel ikka tekkivaid küsimusi ja leppisime kokku, et septembri lõpus ootame Jõgeva valla esindust meile külla.


Oli informatiivne ja positiivne päev! Suured tänud meie sõpradele!