Kuni märtsini volikogusse kuulunud Eha Seppingul on psühholoog-nõustaja tööleping Kohila vallavalitsusega. Pärast Seppingu tagasiastumisavaldust tuli teda volikogusse asendama Rando Lai.
Distsiplinaarasja menetlemise ajal mitme juristiga nõu pidanud Hepneri sõnul on aga KOKS-i kõnealuse punkti sisu ja vorm omavahel vastuolus, sest see punkt keelab volikogus osaleda neil vallavalitsusega töölepingu sõlminud töötajail, kes avalikku võimu ei teosta ega kuulu vallavalitsuse struktuuri. Hepneri sõnul on see punkt sellisena ka põhiseadusega vastuolus.

Karistus toonuks kohtuasja

Hepner võttis eelmisel nädalal peetud volikogu istungil kokku, et kuna objektiivne teokoosseis puudub ehk rikkumist ei ole üheselt ja otseselt tõendatud, siis ei ole mõistlik vallasekretäri karistada. Ta leidis, et see otsus suure tõenäosusega vaidlustataks kohtus ning karistus tühistataks ning see tähendaks vallale hüvitise maksmist, mis võib küündida kuni kümne-viieteistkümne tuhande euroni.
„Ei pidanud õigeks minna sellist provokatiivset teed mööda," põhjendas Hepner otsust Järvelat mitte karistada.

Samuti jõudis ta järeldusele, et ka volikogu liikme staatusega ühitamatus ametis olevale isikule endale on seadusandja pannud aktiivse kohustuse sellest teavitada.

Hepner algatas distsiplinaarmenetluse 28. märtsil, pärast seda, kui volikogu liige ja revisjonikomisjoni esimees Margus Miller juhtis märtsikuisel volikogu istungil tähelepanu sellele, et vallasekretär jättis täitmata oma tööülesande, mille tagajärjel sai peaaegu aasta otsa volikogus osaleda liige, kes seaduse järgi poleks tohtinud sinna kuuluda.

Viimasel istungil küsis Miller, kas keegi on pöördunud kohtusse konkreetse KOKS-i sätte põhiseadusega vastuolus olemise tunnistamiseks või otsustas vallavalitsus ise, et seda ei tuleks järgida.

Hepner vastas, et loomulikult ei ole seda kohtus keegi vaidlustanud, sest siis oleks see tühistatud.

Loe pikemalt 7. mai Raplamaa Sõnumitest