Volikogu otsustas ruumide andmise aprilli lõpus. Eile allkirjastasti Kaitseliiduga leping 15 aastaks.

Juhansi sõnul oli Lihulas omal ajal tugev malevkond, kuid kui 2003-2004 hakati Kaitseliidu struktuuriüksusi korrastama, selgus, et Lihula malevkond ei ole piisavalt suur ja see likvideeriti. Lihula kaitseliitlased läksid kokku Risti malevkonnaga ja nende tegevus läks Lihulast välja.

Viimase paari aasta jooksul on Kaitseliit Lihulas uuesti jalgu alla saamas. “Tänu sellele, et mitmed tublid Lihula mehed on Lihulasse tagasi tulnud, näiteks tegevteenistusest ära, tekkis sihtgrupp, kes otsustas, et vaja on hakata jälle oma iseseisvat üksust taastama. Taastajate eesotsas on Marko Reisel,” ütles Juhans.

Et malevkonna taastamiseks Lihulas piisavalt kaitseliitlasi veel ei olnud, tegi Lääne malevkond ettepaneku luua Lihula üksikkompanii. See loodi mullu jaanuaris. “Pärast taastamist on nad näidanud ennast väga toimeka ja aktiivse üksusena,” tõdes Juhans.

Lihula mõisa omanikud on kahes võrdses mõttelises osas Lihula vald ja mittetulundusühing Keskaegne Lihula. Kinnistut haldab vastavalt talvel sõlmitud omanikevahelisele halduslepingule Lihula vald. Kaitseliit saab oma käsutusse seni kasutuseta seisnud kolm ruumi esimesel korrusel ja keldri.

“Koht on väärikas. Ei ole kusagil nurga taga, meile igati austav,” ütles Arnold Juhans. “Kindlasti on sinna vaja teha investeeringuid - väljaõppeklass, töökabinet, sanitaarsõlmed ja üht-teist veel. Töö on tegelikult päris suur. Muinsuskaitse aluses mõisas peab arvestama ka piirangutega.”

Raha tuleb oma eelarvest ja Kaitseliidu peastaabist. Osa tööst tehakse oma kätega. “Eks kaitseliitlased hakkavad tööd tegema talgute korras. Asi pole rahas, vaid tahetakse, et oma käsi oleks mängus,” ütles Juhans.

Uued ruumid annavad kaitseliitlastele võimaluse Lihulas veelgi kiiremini kasvada. “Kaugem siht on malevkond, aga selle jaoks on veel väga palju liikmeid juurde vaja. Kindlasti on seal vaja taastada naiskodukaitse ja noortetööd hoogustada. Koht on nüüd olemas, kus koos käia,” ütles Arnold Juhans.