Narvas 1904. aastal sündinud Johannes Hiiemets õppis Mustvee alg- ja täienduskoolis, Tallinna õhtukeskkoolis ja 1925-1929 Tartu ülikooli teoloogiateaduskonnas. Avinurme koguduses töötas ta jutlustaja ja asjaajajana, Väike-Maarjas ja Rõuges kirikuõpetajana.

Tormalaste Kodupaigaühenduse liikme Avo Blankini sõnul sai Hiiemetsa magistritöö “Torma kihelkonna ajalugu” valmis orienteeruvalt 1927. aastal. 

“Tema juhendajaks oli Johan Kõpp, kes ise kirjutas samal ajal raamatut Laiuse kihelkonna ajaloost. Minu kätte sattus magistritöö kakskümmend viis aastat tagasi, kui elasin Kohtla-Järvel. Kodu-uurija August Rummel oli saanud Johannes Hiiemetsa magistritöö koopia ja palus mu abi selle köitmiseks. Teatavasti oli väitekirja koopia Hiiemetsale andnud 1964-1983 Tormas kirikuõpetajana töötanud nimekas usutegelane Jaan Muru. Taasiseseisvunud Eestis hakkasid tekkima mõtted selle teadustöö väljaandmiseks raamatuna,” rääkis Avo Blankin, kes on õppinud praeguses Torma põhikoolis, Mustvee keskkoolis ning on kõrgharidusega insener.

“Magistritöö “Torma kihelkonna ajalugu” originaali saime Tartu ülikooli raamatukogust,” märkis Blankin, kes tänab trükise sissejuhatuses nii raamatukogu kui Hiiemetsa omakseid, kes raamatu väljaandmisse positiivselt suhtusid. Veel on Blankin raamatu sissejuhatuses ära märkinud, et seal on püütud säilitada autori algupärast teksti.

“Välditud on sisu toimetamist ja tekstiparandusi, kuigi masinakirja teksti vahele käsitsi tehtud originaaltäiendused seda vajanuksid. Laius-Tähtvere on täpsuse huvides igal pool parandatud Laius-Tähkvereks,” tõi ta näite.

“Raamatu alguses on ka Johannes Hiiemetsa trükitud leht tema magistritöö algusega. Esikaant kaunistab aga muster Torma kihelkonna rahvarõivastelt.”

Loe edasi Vooremaast.