„Seetõttu pole isegi võimalik arutada sisuliselt Paide linna ja Kesk-Eesti valdade ühinemist, sest pea 724 aasta järel linnastaatuse kaotamine ei tule Paide elanike jaoks kõne alla. See võib tunduda esmapilgul emotsionaalse argumendina, kuid reaalsuses laieneb see põhimõte kõigile ajaloolistele Eesti linnadele,“ selgitas Värk.

„Riigikogus on tegelikult juba täna menetluses IRLi algatatud omavalitsuskorralduse reformi seadusepakett, mis muu hulgas loob võimaluse kohalike omavalitsuste üksustel säilitada linna staatus ka pärast omavalitsuste ühinemist. Selleks tuleb vastata sisuliselt kahele tingimusele: esiteks peab linnas elama üle 5000 elaniku ja teiseks jääb peale ühinemist sinna elama vähemalt pool kogu uue haldusüksuse elanikest,“ rääkis Värk.

Värgi sõnul on murekohaks asjaolu, et tõmbekeskustel põhinev omavalitsusreform tekitab riigikogu poliitiliste jõudude vahel hulgaliselt eriarvamusi.

„Kuna valitsuse juhtivpartei seisab jätkuvalt omavalitsusreformile vastu, siis tõenäoliselt jääb omavalitsusreform veel tükiks ajaks riigikogu menetlusse. Seetõttu teen fraktsioonidele ettepaneku, et sügisel võetaks eraldi seadusena vastu eelnõu, mis tagab üle 5000 elanikuga linnadel ühinemise korral linnastaatuse ja võimaldab Paidel ja teistel ajaloolistel Eesti linnadel naabervaldadega hõlpsamini ühineda,“ ütles Värk.