Pakri poolsaare kalatööstus töötleb hooajal 10 000 tonni kilu ja räime
10 000 tonni on niivõrd suur kogus, et see tundub esialgu hoomamatu. Vähemalt korraga neid kalatonne kokku mõeldes. Aga just nii palju kala töödeldakse oktoobrist aprillini ehk siis hooaja jooksul Paldiski Lõunasadamas asuvas Eesti Traalpüügi Ühistule kuuluvas kalatööstuses.
Vastupidiselt oma nimele ei püüa ega traali traalpüügi ühistu ise midagi. Ainult töötleb – puhastab, soolab, segab vürtsidega, vinnutab, külmutab, pakendab, ladustab. Ja turustab, saates 97% toodangust ekspordiks, kirjutab Harju Elu.
“Idee ühiselt kala töödelda ja turustada tekkis seitse-kaheksa aastat tagasi mitmel meie kalapüügiettevõttel. Koos tundus lihtsam ja ökonoomsem tootmist korraldada ja turustada,” kinnitab Eesti Traalpüügi Ühistu tegevjuht Mauno Leppik.
Läks veel mõni aasta ja Paldiski Lõunasadamasse kerkiski viie kalapüügiettevõtte osalusel ja PRIA rahade toel moodne kalatööstuskompleks. Tootmist alustati 2010. aastal.
“Paldiski valiti asukohaks õige mitmel põhjusel,” meenutab Mauno Leppik, kes algusest peale kui toiduainetööstuse kogemustega mees kalatööstust juhtima kutsuti. “Meie sadam on kauem jäävaba, kui enamik teisi Läänemere sadamaid. Samuti on Paldiski ja kalatööstus ajalooliselt ikka kokku käinud” nimetab tegevjuht Pakri poolsaare kasuks otsustamise põhjuseid.
Suurem osa räimest külmutatakse ja pakendatakse siin 10 kilostesse pakenditesse, et siis juba külmutusautodega kaubandusettevõtetesse edasi toimetada.
“Kuigi ekspordime ka näiteks Iisraeli ja Iirimaale, moodustab Venemaale, Kasahstani ja Ukrainasse minev ikkagi 70% kogu ekspordist,” kinnitab kalatööstuse juht.
Tehases töötab vaatamata tohutule tootmismahule vaid poolsada inimest. Valdavalt õrnema soo esindajad. Töö teevad ära masinad.
Loe edasi Harju Elust.