Harku valla volikogu liige Jaanus Härms: “Üle-eelmisel aastal rajas vallale kuuluv ettevõte Strantum ühe parkla Vääna – Jõesuu vana vetelpäästejaama lähedusse. Sel kevadel tegime teise, Vääna – Jõesuu küla keskuse lähedale, mere äärde suvilate piirkonda. Täpsemalt Luige teele.”

Kumbki parkla mahutab umbes paarsada sõiduautot, kinnitab Härms.
“See parkla, mis on Luige teel, sai kevadel korraliku asfaltpurust katte. Nii kui kuumad ilmad algasid, hakkasime parklas ka liiklust korraldama. See on ennast õigustanud,” usub ta.

Maanteel, parklasse viiva kitsukese tee otsas seisab tõepoolest kollases turvavestis noormees, käes plakat : Parkla on täis. Vabandame.

Parkla on tõepoolest täis, parkimiskorraldaja Georg Indre on koguni triibulised teepiirangu tähised parklale ette tõstnud.

“Nii kui mõni koht vabaneb, teatan turvamehele, tema laseb siis uue auto parklasse,” räägib Georg Indre parkimiskorraldusest. Hinnalipikud piletimüüja laual näitavad, et tund parkimist maksab kaks eurot, päev parkimist viis eurot. Ja ostetakse ikkagi päevapileteid, hind kedagi ei kohuta, teab Indre.

“Ega Strantum ega Harku vald piletitelt tulu teeni, raha kulub parkimise korraldamisele,” kinnitab Jaanus Härms. Nii on kindel, et autod kitsast külateed ei ummistaks, et inimesed ohutult jalgsi ja rattaga randa pääseks, et metsaaluseid täis ei pargitaks. Parkimisplatsil seisvad autod on valve all.

Seda ei saa öelda mõni kilomeeter eemal oleva vana vetelpääste jaama juures olevate parklate kohta. Sinna viiva metsatee lähiümbrus on parkimiskohtade puudusel risti-rästi täis pargitud, mõnelgi autol värsked kriimustamisjäljed peal.

“Olen RMK ametimeestega rääkinud, et võiks ka seal parkimise kuumade ilmadega ära korraldada, aga nemad huvi ei tunne,” kinnitab Jaanus Härms.

Kuni kestab kuumalaine, tulevad ka autolained. Oht liikluses püsib. Või tasuks siiski vastavatel ametimeestel, olgu nad siis vallast või maanteeametist, mõelda vastavate kiirust piiravate märkide paigaldamisele.