Raske algus

Algusaastad olid väga rasked, sest meestel polnud piisavalt raha, et pühenduda ainult oma ettevõttele. Oma ettevõtte asjadega tegeleti pärast päevatööd ja nädalavahetustel. Suur abi on olnud Laidre isast, kes andis kasutada talle kuuluva Kasti mõisa abihooned, kus tegutsetakse tänase päevani.

Kiire kasv

Täna on ettevõte oma meeskonna ja tootmisvõimsusega suuteline tootma maksimaalselt kuni 3500 haagist aastas. Aastal 2014 on plaanis müüa umbes 2500 haagist, mullu müüdi 1500 ühikut ehk aastane kasv on planeeritud ligikaudu 50 protsenti.

„Müüme oma tooteid Eestis, Soomes, Norras, Lätis, Leedus ja Valgevenes. Eestis on 15 müügikohta. Oleme oma turuosa siinviimase poolaastaga kasvatanud ligikaudu kaks korda võrreldes aastaga 2013 ja tõusnud Eestis uute haagiste müüjate seas kolmandale kohale. Müüme 20 protsenti Eestis registreeritavatest uutest haagistest,“ valgustas Laidre hetkeseisu.

Aastas on neil kaks väga kiiret tootmisperioodi: „Kevadel ja sügisel ostetakse haagiseid palju. Kui klient tuleb ostusooviga, peab kaup laos kohe saadaval olema ja sestap tegutseme nii, et laos oleks piisav varu kõiki mudeleid.“ Tootmismahu ja müügi suurenemise tõttu võeti sellel kevadel kasutusele 8000 m²suurune lisa laoplats. Müügipoole arendamist peavad omanikud praegu väga oluliseks. Mõistagi püütakse ka tootlikkust tõsta ja seetõttu uusi töökäsi hetkel vaja ei ole. Kui on vaja kedagi asendada, oskab tootmisjuht ka ise igas tööprotsessis käed külge panna.

Paadihaagiste aasta

Brentex toodab praegu nelja erinevat tüüpi haagiseid – kasti-, paadi-, platvorm- ja furgoonhaagiseid–, aga mõtted ja nõudlus liiguvad kogu aeg edasi. Selle üheks näiteks on puhkuse ajal valmis tehtud piduritega paadihaagiste prototüübid, mis õues pilke püüdsid. Nüüd järgnevad uute mudelite katsetused ja siis tuleb saada Euroopa Ühtne tüübitunnistus. Selleks saadetakse haagised Poola, kus on vastavad katsekojad. Kui kõik sobib, väljastatakse EÜ tüübitunnistused, mis on aluseks, et üldse saab haagiseid müüa, sest siseriiklikud tunnistused väljaspool Eestit ei kehti.

Kui dokumendid on korras, jõuavad uued mudelid talvisesse tootmisplaani. Paadihaagiseid hakkas Brentex uuesti tootma alles sel kevadel ja toote müügiedu saab hinnata aasta lõpus. Haagiste varasemad mudelid valmisid omanike ja töömeeste endi tehtud jooniste põhjal, konstruktorite kaasabil on haagiste valmistamine muutunud palju täpsemaks ja efektiivsemaks, et oleks tõhusam toota. “Tootmisepeale peab kuluma vähe aega, et suuta konkureerida,“ sõnas Laidre.

Brentexi tootmine käib ISO9001 kvaliteedi juhtimissüsteemi ja Euroopa Liidu direktiivide alusel, millega on tagatud, et nii esimene kui tuhande esimene mudel on samasugused. Kogu aeg jätkub ka toote arendus. Mõistagi ei teki uus mudel vaid loomisrõõmust. Esmalt peab olema vajadus selle järele, siis tehakse hinnanguline rehkendus ,kui palju selle valmistamine tegijale maksab ja kas ollakse võimelised turul võistlema. Üht partiid tehakse umbes 2–3 kuud, mille jooksul valmib kuni 600 haagist. Ikka erinevaid mudeleid, üht rohkem, teist vähem. Turgude lõikes on mudelite eelistused erinevad, aga näiteksEesti tarbijad ostavad peamiselt ilma piduriteta kasti- ja paadihaagiseid.

Ees on kolimine

Uudis on see, et Brentexil on plaan kogu tootmine ja kontor koos personaliga Märjamaale kolida. Nii saab organisatoorset poolt paremaks muuta, praegu käib suur osa infovahetusest interneti teel, mis muudab igapäevasetöö keerulisemaks. Tulevane tootmispind, Uus tn 2 on Kredexi ja SEB panga toel juba ära ostetud ja tsehhi seadmete paigutus läbi mõeldud,. Kuid enne, kui saab uues kohas alustada, tuleb teha hinnanguliselt 250 000 euro eest lisainvesteeringuid. Seal pole kraanasid, kütte- ja elektrisüsteemid on vanad, vaja on soojustust ja ventilatsiooni.

Ettevalmistused käivad, varsti hakatakse võtma pakkumisi ehitustöödeks ja nende rahastamiseks. Veel ei osata siiski täpselt öelda, millal Märjamaal tootmine algab. Kui praegune tootmine on Kastis nutikalt kolme hoone vahel jagatud, siis Märjamaale kolides mahub küll ühe päevatöö korraga tsehhi ära, kuid ka siin pole ilma juurde ehitisteta ruumi selliseks mahuks, milleni omanikud tahavad jõuda – perspektiivis nähakse toota aastas10 000 haagist.

Haagiste kaks suunda

Tootmisjuht rääkis, et haagiste maailmas on kaks suunda: keevisraamil haagised ja polt-neetühendusega mudelid. Keevisraamiga haagised on tugevama konstruktsiooniga ja mõeldud professionaalseks kasutamiseks. Teine, odavam lahendus on painutatud profiilidest poltide ja neetidega ühendatud konstruktor-haagis, kus vineer seob põhja. Brentex toodabki ainult keevisraamidega haagiseid koos erineva lisavarustusega. „Oma esimese haagise ostja teeb enamasti valiku ainult „odava hinna“ põhjal. Teadlikum klient lähtub oma vajadustest ,teab, mida vajab ning valib tugevama konstruktsiooniga mudeli, miks mitte ka Brentexi oma.