Kartulit eksporditi Venemaale mullu ligi 640 tonni, mis moodustas alla poole protsendi siinsest kartulisaagist.

Seega ei tohiks idanaabri piiri kinnipanek meie köögiviljakasvatajaid mõjutada. Kusjuures embargo ei puuduta köögiviljakonservide tootjaid, kuna keelatud kaupade nimekirjas olid ju ainult värsked köögi- ja puuviljad.

Põltsamaa Felix müüb suurele naabrile salatikastmeid, majoneesi, kurgi- ja köögiviljahoidiseid, sinepit ja ketšupit. “Venemaale müüdavad kogused on meil marginaalsed, moodustades ettevõtte kogukäibest väikese osa,” selgitab Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol. Ta lisab, et Venemaa embargo nende Venemaale müüdavaid tooteid otseselt ei mõjuta, kuid kaugemat tulevikku ei oska ta veel hinnata.

Ka Salvesti tegevjuht Lauri Betlem tunnistab, et nende müügis on Venemaa osakaal seni üsna pisike. Kuigi embargol Salvestile otsest, märkimisväärset mõju ei ole, on kaudsed mõjud kindlasti olemas, arvab ta.

Kõik riigid ja tootjad, kel üks turg ära langes, hakkavad nüüd korraga oma toodetele uusi turge otsima. See aga tähendab suuremat konkurentsi kõigis teistes ekspordi sihtriikides.