Teadustöö Hiiumaa kalatoitudest annab nippe kala rookimiseks ja peade kasutamiseks
Toitumisnõustamist õppinud Liina Siniveeril valmis äsja uurimistöö “Hiiumaa kalatoidud”, mis on koostatud etnograafiliste välitööde põhjal, kirjutab Hiiu Leht.
Autor tõdeb, et tänapäevast toidukultuuri on taasiseseisvunud Eestis etnograafiliste välitöödega vähe kaardistatud, Hiiumaa toidukultuuri viimastel aastatel sootuks mitte.
Liina Siniveer tegi sel suvel uurimuse jaoks etnograafilisi välitöid üheksas Hiiumaa peres, kes elavad saare erinevates piirkondades.Uurimistöö käsitleb kala hankimist, töötlemist, valmistamist jms.
Tööst võib leida palju põnevaid kilde. Näiteks on ühel vastajal soomuste paremaks eemaldamiseks nipp, et roogitud kala sisse surutakse puupulk, mis hoiab kala jäiga ja on lihtsam soomust maha võtta. Teine vastaja rääkis, et keegi pidi soomuseid eemaldama survepesuriga.
Mitu vastajat rääkisid, kuidas kasutada toiduks kalapäid.
Loe edasi Hiiu Lehest.