Nemad sõitsid hiljuti alevis ringi ja märgistasid teemaal kasvavaid puid, mis tuleks maha võtta. Valiku aluseks oli, et osa teeäärseid suuri puid on ohuks ja takistuseks liiklusele, palju puid, eriti just Kasti teeääres alevist väljuval suunal, on vananenud ja osa nende võrast on kuivanud. Kokku märgiti punase ristiga 65 puud Kasti tee, Haimre puiestee, Pärnu maantee ääres ja Orgital.

Puude mahavõtmine ei jäta ükskõikseks Märjamaa kui piisavalt rohelise asula inimesi. Aadi Velks ütles, et riigiteedel liiklusohutuse tagamiseks on oma nõuded ja märgistatud puud kasvavad riigitee ääres teemaal. Maanteeametil on soov tänavu sügisel puude langetamine ette võtta, aga esmalt tahetakse oodata ära kohalike elanike arvamused, sest teema on tundlik.

Inimeste soovid puude mahavõtmise või alles jätmise osas on väga erinevad. Velks tõi näiteid, kus mõni elanik märgistamist nähes lausa palus, et ohtlik puu tema kodumaja juures maha võetaks või et langetataks ka elujõus vahtraid, peaasi, et ei peaks varjus elama. Tähistatud on ka mõned kiriku ees kasvavad harilikud vahtrad – nendest loobudes paistaks pühakoda koos kiriku väravmonumendiga paremini välja.

Haimre puiesteel märgiti ennekõike ära puud, mille võrad on kahjustunud võimis kasvavad mitmekesi koos. Kõige suurem punaste ristide rida läheb mööda Kasti teekase alleed.

Kasti tee kased, mis elanikud aastakümnete eest istutasid, on alevis omamoodi sümboli staatuses.

Kanalisatsioonitrasside kaevamise ajal asusid paljud Märjamaalased jõuliselt alleed kaitsma ja siis suudetigi säilitada suurem osa alleest. Puude juured on kaevamistega siiski kannatada saanud ja osa võrasid on hakanud kuivama. Kõige selgemini näete seda pärast lauluväljaku tee otsa, kus selliseid puid on järjestikku pikk rivi. Nähes pildistamist, tuli juttu rääkima Märjamaa aukodanik Helga Koo. Tema osutas raagus võraga kaskedele oma kodumaja juures ja leidis, et turvalisuse pärast on vaja haiged puud ruttu maha võtta, enne kui midagi juhtub.

Evelyn Mänd selgitas, et kask ei talu kärpimist, kuid paljude kaskede oksi on elektriliinide pärast tulnud lõigata. Juured on saanud kannatada kaevamistööde tõttu. Asula puudele pole kõik see hea olnud, mistõttu nende loomulik eluiga on palju lühem ja kätte hakkabki jõudma paljude Kasti tee kaskede raieküpsuse aeg.

Aedniku sõnul pole vaja oodata, kuni mõni puu kusagil katustele kukub. Otstarbekam on töö ette võtta korraga, mitte üksikute puude kaupa. Tema arvates pole mõtet üksikuid puid ühte teeserva kasvama jätta. Ta tuletas meelde, et seni on ehitamata ka jalgtee, millele tekib koht, kui allee ühest poolest loobuda.

Teema tõstatanu küsis, miks on ära märgitud ka mõni terve puu. Kaks niisugust on näiteks Nõmme tänava ja üks Mulla tänava otsas. Selle põhjuseks on liiklusohutus, sest nendelt tänavatelt peateele välja sõites varjavad puud ära Kasti teelt lähenevad sõidukid.

Kirjutaja küsis, kas on võimalik maha võetavate puude asemele uued istutada, ses tKasti tee on kaskede allee olnud aastakümneid ja on kurb vaadata, kui see kaob. Aadi Velks ütles, et seda ei tehta – Kasti tee äär on selleks liiga kitsas. Kes soovib, võib tema sõnul ise uue puu oma krundi piirile kasvama panna, kuid ka siis tuleks arvestada kaugust sõiduteest. Ebasoovitava näitena tõi ta noore lehise Haimre puiesteel, mis on istutatud üsna tee äärde. Veel see nähtavust ei varja, kuid ta soovitab omanikul, kuni puu pole veel liiga suur, istutada lehis teest kaugemale.

Märjamaa Nädalaleht on toonud ära ühed seisukohad. Nüüd on sõnajärg avalikkuse käes.