EASi esindaja rõhutas, et sadamatelt oodatakse just külastajatele suunatud teenuste väljaarendamist ja täiendamist. „Toetuse abil soovitakse luua täiendavat reisimotivatsiooni Eesti külastamiseks ning pikendada meie vetes seilavate külalisaluste Eestis viibimise aega,“ nentis Monica Hankov.

Taotluste esitamise tähtaeg on 31. oktoober 2014. Taotlusvooru kogumaht on 2 miljonit eurot.

Kõnealuse meetme puhul on tegemist EASi turismivaldkonna toetusmeetmega „Väikesadamate võrgustiku väljaarendamise toetamine“, mida rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Eestis on registreeritud 110 sadamat, kus on võimalik väikelaevade sildumine. Hinnanguliselt ligi 25 sadamat vastab külalissadama nõuetele ehk pakuvad turistile kvaliteetset ja mitmekesist teenust. Olemasolev väikesadamate arv ja infrastruktuur ei ole piisav, et oluliselt suurendada Eesti rannikualade atraktiivsust eelkõige välismaiste mereturistide seas. Samuti on probleemiks võrgustiku ebaühtlus: suurem osa väikesadamatest on koondunud Harju, Lääne, Hiiu ja Saare maakonda; Pärnumaal ning Lääne- ja Ida-Virumaal esineb aga katmata lõike, mis ületavad väikelaeva keskmist päevateekonda (ca 30 meremiili). 

Veeteede Ameti andmetel külastas 2013. aastal Eesti väikesadamaid 8457 alust. Ühe alusega on keskmiselt saabunud 3,4 inimest, kes on sadamas viibinud keskmiselt 1,7 päeva.