Korrakaitseseaduse § 55 sätestab avalikus kohas käitumise üldnõuded, mis keelavad avalikus kohas käituda teist isikut häirival või ohtu seadval moel. Konkreetselt on keelatud alkoholi tarbida ühissõiduki peatuses ja ühissõidukis, aga ka haridusasutuse, huvialakooli, noortelaagri ja tervishoiuteenuse osutaja ning hoolekandeasutuse ehitises ja territooriumil, samuti avalikel lasteüritustel. Samas seadusepunktis sätestatakse kohaliku omavalitsuse õigus määrata oma territooriumil kindlaks lastele suunatud või tervise edendamiseks mõeldud muud kohad, kus alkoholi tarbimine loetakse teisi isikuid häirivaks.

Vallasekretär Ene Vegese meelest on meedia võimendanud seaduse seda külge, mis justkui lubaks tarbida alkoholi igal pool. Tagaplaanile on jäänud vabadusega kaasnev kohustus – hoiduda teisi sealjuures häirimast. Ehkki avalikus kohas alkoholi tarbimisele on lisapiiranguid rakendanud kaks naabervalda, peab Veges oluliseks nende kehtestamisel tugineda konkreetsetele faktidele.

„Meil ei ole kindlaid tõendeid, et neid inimesi, kes avalikus kohas alkoholi tarbivad, oleks nüüd rohkem ja et see oleks Harku vallas probleem,“ ei pidanud Veges piirangute seadmisel kiirustamist õigeks ega vajalikuks. Esmalt on vallasekretäri sõnul vaja koguda teavet, kui palju häirimist märgatakse ja millised on need kohad, kus kaasneb alkoholi tarbimisega häiriv käitumine. „Seadus annab kohalikule omavalitsusele õiguse seada piiranguid, kuid seda mitte terves vallas,“ rõhutas Veges kitsenduste lokaalsust.

Maa- ja keskkonnakomisjoni esimehe Anne-Ly Miti sõnul võis probleemi märgata suvel rannas, kus jäi silma suurem alkoholi tarbimine ning joobnud inimeste häiriv käitumine. See võiks olla ka üks potentsiaalsetest kohtadest ,kus vajadusel edaspidi joovastavate jookide tarbimist piirata. Samuti tasuks mõelda terviseradade ja mänguväljakute peale. Veges peab aga oluliseks isiklikku vastutust ja mõistlikku käitumist.

„Seaduse mõte on selles, et igal inimesel tuleb reageerida ja häirimisest teada anda,“ ärgitas vallasekretär kodanikuaktiivsust.

Avalikus kohas häirivast alkoholitarbimisest võib teada anda valla üldisele e-posti aadressile harku@ harku.ee, et vallavalitsus saaks ametlikku tagasisidet probleemsete paikade kohta. Häirimisest teata politseisse!

Häirivast käitumisest tuleb teavitada politseid. Põhja prefektuuri komissari Paul Pihelga sõnul ei ole politseinike igapäevatöö muutunud ja väljakutsetele reageeritakse alati. „Kui avalikus ruumis alkoholi tarbiv inimene häirib oma tegevusega kaaslinlast, kes annab sellest politseile teada, siis me sellele ka reageerime, lahendame olukorra ning vajadusel alustame menetlust avaliku korra rikkumise tunnustel,“ kinnitas komissar.

Politseid oodata ja ütlusi anda pole vaja, kui süüteo menetlust algatada ei soovita. Olukorraga tegeleb politsei ka tunnistajate kohaloluta.