Kusjuures Haljala aleviku ja Haljala valla vahele kipuks võrdusmärki tõmbama – valla keskasulas elab ligi pool kogu valla elanikkonnast. Ka on Haljala alevikku koondunud kogu valla haridusasutused (Haljala Gümnaasium!) ning selle lähimas ümbruses tegutsevad pea eranditult kõik valla tööstusettevõtted (tuntuimad kindlasti Viru Õlu ja mööblitootja Bellus Furniture).

Aga mis „nooruslikku välimusse“ puutub, siis sellele aitab kindlasti kaasa hiljuti aleviku külje all valminud uhke maanteesõlm ja selle juurde tekkiv tööstus- ning teenindusküla, mille ehitamine käib juba suure hooga.

Vandenõuteoreetikud, muide, on Haljala lähistele kerkinud „viaduktikompleksile“ välja mõelnud kõiksugu fantastilisi „tegelikke otstarbeid“, üks jaburam kui teine. Las need siinkohal jääda, kuigi ka kaine mõistus võib arvata, et Tallinna-Narva maantee ja Rakvere-Haljala tee ristmikule rajatud liiklussõlmega on natukene üle pingutatud.

Aga kindel on see, et kõnealune kompleks on parim, mis Haljalaga viimasel paarikümnel aastal juhtunud: lagedatele põldudele on kerkimas bensiinijaam, söögikoht ja muudki. Tööstusküla arenemiseks on kohta kümnekonnal krundil, mis kuuluvad erainvestoritele ja nemad teevad kindlasti kõik, et oma investeering tagasi teenida. On üsna kindel, et kümne aasta pärast on kõnealuse ristmiku ümbrus täis ehitatud.

Loe edasi Kuulutajast.