Mõtlesime, kas mitte lükata investeeringutoetuste algust jaanuarist üldse edasi. Kui omafinantseerimise raha ei ole, milleks siis meedet avada.

Leidub ka üksikuid põllumehi, kes peavad vajalikuks taotlusvooru edasi lükata, aga üldine arvamus pooldab ikkagi meetme avamist jaanuaris. Ilmselt teeme meetme väiksemas osas lahti jaanuaris ja suuremas osas alles sügisel.

2015 tuleb keeruline aasta, ei ole kahtlustki. Närv tuleb selleks valmis panna ja samas mitte unustada, et keerulisematele aegadele järgnevad tõusud.

Eesti saab Euroopa solidaarsuspaketist seoses Vene turu ärakukkumisega 6,9 miljonit eurot. Mil viisil ja millal see välja jagatakse?

Tänase informatsiooni põhjal vanal aastal, see on ikkagi 2014. aasta teema. Mis puutub sellesse, kuidas toetust jagada, siis siin me veel natukene lihvime.

Praegu on investeeringutoetused farmide laiendamiseks kujundatud eelisega väiketootjate ja alustajate abistamiseks. Kuid olukorras, kus neil puudub omafinantseerimisvõime, võib raha lõpuks ikkagi minna näiteks farmidele, mille välimaistel omanikel on suurem finantseerimisvõimekus.

Kogu maaelu arengukava tuleb vaadata aja jooksul selles valgus, mis tegelikult toimuma hakkab. Üks asi on ministeeriumis reeglid valmis teha, teine asi need reeglid elus ära katsetada.

Kui mõne meetme puhul paistab, et soovitud tulemuseni ei jõuta, on maaelu arengukava võimalik ka muuta.

Pikemat intervjuud Ivari Padariga loe Saarte Häälest.