Orissaare masti ehitamisest, seadmete montaažist, seadistamisest, uute programmide edastamisest, raadio- ja telejaamas tehtud uuendustest, töötajate vaba aja veetmisest ja paljust muust annavad ülevaate kroonikaalbumid, mida on hoolega koostatud ligi pool sajandit.

“Kõik, kellel on Orissaare kanti asja, tunnevad ilmtingimata telemasti ja sinna juurde kuuluvate ehituste vastu huvi. Orisaares räägitakse: “Mida kõrgemale kerkis mast, seda enam tunti kauplustes huvi televiisorite vastu.” Samasugune oli lugu ka Kingissepas. (Tollal kandis Kuressaare veel sellist nime. A. L.) Siin on viimase paari kuuga müüdud sama palju televiisoreid kui terve möödunud aasta jooksul kokku,” vahendab kroonikaraamat ligi poole sajandi vanust sõnumit.

Samas antakse teada, et ehitusmeestel pole kerge jäätunud platvormil läbilõikava talvetuule käes järjekordset 15-meetrist lüli monteerida. “165 meetri kõrgusel oli masti võnkeamplituud vaatamata kinnitustrossidele umbes meeter. Kui masti all seista ja tipu poole vaadata, siis kaob see madala pilvituse korral vaateväljast. Ei ole lihtne keerata kinni 45 tonni mutreid-polte. Pealegi ei seisnud monteerijate töö üksnes mutrite keeramises. Kõik 15 meetri pikkused lülid tuli enne maas kokku keerata. Et õigeks ajaks valmis jõuda, võeti sageli puhkeajast lisa,” teatab kroonikaraamat.

Edasi loe 29. novembri Saarte Häälest.