ELi ühine põllumajanduspoliitika ÜPP jõustus 1. jaanuaril 2014, see hõlmab ka kindlat korda teatavate põllumajandustoodete konkurentsi osas. Eelkõige võimaldab reform turustada oliiviõli, veiseid ja vasikaid ning põllukultuure tootjaorganisatsioonide või tootjate ühenduste kaudu, tingimusel et:

- sellised organisatsioonid peaksid aitama luua toetavaid teenuseid, näiteks ladustamist, turustamist ja transporditeenuseid, muutes põllumajandustootjad seega märgatavalt tõhusamaks;
- tootjaorganisatsioonide kaudu turustatud kogus ei tohiks ületada teatavaid künniseid.

Komisjon annab suunised selle kohta, kuidas uusi eeskirju saaks kõige paremini kasutada, et suurendada investeeringuid ja majanduskasvu, säilitades samal ajal ühtsel turul kõigi ettevõtjate jaoks võrdsed tingimused. Eelkõige on suuniste kavandis sätestatud järgmine:

- näiteid selle kohta, kuidas tootjaorganisatsioonid saaksid osutada teenuseid, mis suurendaksid märkimisväärselt põllumajandustootjate tõhusust;
- kuidas kontrollida, et tootjaorganisatsioonide turustatud toodangu maht ei ületa teatavaid piirnorme;
- millises olukorras tohib konkurentsiasutus kohaldada kaitseklauslit ja tootjaorganisatsiooniga sõlmitud ühismüügi lepingud uuesti läbi vaadata või tühistada.

Kõnealuse ettepaneku küsimuses on juba konsulteeritud konkurentsiasutuste ja põllumajandusministeeriumidega. Nüüd kutsub komisjon üles sidusrühmi suunistega seotud seisukohti esitama. Arvamusi saab esitada kuni 5. maini 2015.

Pärast kommentaaride saamist peab komisjon oma ettepaneku läbi vaatama, et võtta lõplikud suunised vastu 2015. aasta lõpuks.