Sõbraga koos mängima

Igas Harku valla koolis tegutseb Seili sõnul tänavu vähemalt 10-liikmeline algajate rühm, kus 1.–2. klassi poisid saavad oma esimese ettevalmistuse korvpallimänguks.

Muraste koolis tegutsev treener Reimo Luht leidis, et paras aeg korvpallitreeningutega alustamiseks ongi 2. klass: „Selleks ajaks on koolirežiim lapsel juba kinnistunud ning tugevam on ka füüsis – oma korvpalliasju teeme ju päris korvpalli ja rõngastega.“

Algajaid treenides on esimene eesmärk omandada palliga liikumine –saada selgeks käevahetused, suunamuutused ja pidurdused –, seejärel jõutakse lihtsamate sammultviseteni. Luht pidas lisaks füüsilisele aktiivsusele oluliseks meeskonnamängu emotsionaalset külge. Kui lastele meeldib oma sõpradega koos mängida, on korvpall Luhti hinnangul sel teel heaks väljundiks: „Korvpall paneb lapsed meeskonnana toimima, õpetades neile tõhusalt koostööd. Mäng pakub samas neile ka ühistest pingutustest tulenevaid positiivseid elamusi.“

Palliklubi astus korvpalliakadeemiasse

Lisaks algajatele on Tabasalus olemas ka rühmad 2002–2003 sündinud poistele ning tegutsevad ka U17-19 vanuseklassi treeninggrupid. Vanema klassi mängijaid on Tabasalus praegu aga sedavõrd vähe, et nendest omaette võistkonda moodustada ei saa. „Teatud taseme puhul ei olegi mõtet oma võistkonnaga välja tulla, kui mängijate tase ei ole ühtlane,“ leidis Seil. Selleks, et poisid saaksid treenida ühtlase tasemega meeskondades ja saada seeläbi paremad arengutingimusi, on Tabasalu Palliklubi liitunud korvpalliakadeemiaga Tallinna alev. Akadeemia ühendab endas erinevaid palliklubisid ja ulatuslikus struktuuris saavad palliklubi poisid liituda oma tasemele vastava meeskonnaga. Samuti avanevad akadeemia kaudu võimalused osaleda rohkematel rahvusvahelistel võistlustel. „Usun, et sellisel süsteemil on tulevikku,“ pidas Seil liitumisotsust õigeks.

Hooaeg on olnud edukas

Kui palliklubi algajate võistkonnad peavad üksnes sõpruskohtumisi, mis innustaks neid treeninguid jätkama ja kasvataks võistlusvaimu, siis korvpalliakadeemia tasemel tegutsevad poisid on jõudnud rahvusvaheliste liigade ja Eesti Meistrivõistluste tasemele.

Möödunud aastal võtsid 1995ndal sündinud poisid U20-kategoorias osa rahvusvahelisest EYBL-i sarjast, kus võisteldi lähiriikide võistkondadega. Palliklubi mängijatele oli turniir edukas: „Jõudsime välja kaheksa parema hulka ning oleksime saanud mängida ka play-off’is,“ oli Seil tulemustega rahul. Venemaal Samaras toimunud playoff’ile jäeti sealse ebastabiilse olukorra tõttu siiski minemata. End esikaheksasse mänginud meeskond, kus esindasid Tabasalu Palliklubi Ivo-Van Tamm, Joosep Indermitte, Oskar Martin, Kert Kaspar Tammaru, Kristo Murd, Sven Kielberg ja Hendrig Sellik, tõi praktiliselt samas koosseisus mullustelt Eesti meistrivõistlustelt A-vanuseklassis kolmanda koha. Ka noorematel mängijatel on ette näidata häid tulemusi. U14-kategoorias õnnestus mullu samast EYBL-i sarjast tuua koju kolmas koht võistkonnaga, milles lõi kaasa Andre Loigu Tabasalu Palliklubist. Kodus tuli sama meeskond Eesti meistrikski.

Käimasoleva hooaja eesmärk on säilitada mullust taset. Palliklubi algajate sõprusturniir, mida peetakse valla lähipiirkonna võistkondadega, toimub märtsis-aprillis. Oma noortele pallipoistele tasub tulla sinna pöidlaid hoidma, sest eelmiselt turniirilt jaanuari alguses tuli Tabasalu meeskond koju võiduga. Vanemates vanuseklassides mängijaile saab kaasa elada kevadel, meistrivõistluste finaalides.