Kokkuvõtlikult peavad kohalikud omavalitsused riigikontrolli hinnangul tagama, et iga kasutusse lubatud hoone puhul on välistatud oht hoone kasutajate elule ja tervisele. Kasutusloa olemasolu ei taga, et hoone oleks ohutu, kuna kohalikud omavalitsused ei sea endale eesmärgiks enne kasutusloa andmist hoone ohutuses veenduda ega tunneta endal vastutust võimalike hilisemate tagajärgede eest.

Kohalik omavalitsus hakkab hoone ehitamisega seonduvaid asjaolusid uurima tavaliselt siis, kui talle esitatakse kasutusloa väljastamise taotlus ja ehitamise käiku kajastavad dokumendid.

Riigikontrolli analüüsitud hoonete puhul ei olnud omavalitsusele esitatud dokumendid ühelgi juhul vormistatud selliselt, et nende pinnalt oleks võinud aru saada, kuidas on hoone täpselt ehitatud. Kuna kinni kaetud konstruktsioonide tõttu pole enamikul juhtudel tehtud ehitustöid võimalik tagantjärele täpselt tuvastada, oleks omavalitsusel sellekohane arusaam pidanud tekkima hoone ehitamise käigus.

Rappeli keskuse osas tuvastas riigikontroll, et juba ehitusloa taotlemise aluseks olev ehitusprojekt ei vastanud nõuetele, mistõttu poleks kohalik omavalitsus tohtinud ehitusluba väljastada.

Loe pikemalt 11. veebruari Raplamaa Sõnumitest