“Olen nõus, et mingid kriteeriumid peavad olema, sest varem oli vabadust isegi liiga palju,” märkis Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juht Sirli Tammiste. “See tõi kaasa selle, et paljud omavalitsused jagasid toidupakke valimata, näiteks nii, et toiduabi said ka kõik pensionärid. Jäi mulje, et mõnel pool kasutati seda abi oma valimiskampaania tegemiseks. Teisest küljest on uued kriteeriumid liiga kitsad ja see pole minu arvates samuti õige.”

Jõhvi vald on suunanud varasematel aastatel Euroopa Liidu toiduabi toimetulekutoetuse saajatele, suurperedele, inimestele, kellel on väike rahva- või töövõimetuspension, sotsiaalmaja klientidele. “Saime ise määrata, kelle abivajadus on kõige suurem,” rääkis Tammiste.

Sellest kevadest on õigus toiduabile toimetulekutoetust taotlenud inimestel või neil, kelle sissetulek pärast eluasemekulude mahaarvamist ei ületa kehtestatud toimetulekupiiri rohkem kui 15 protsenti. Samuti saavad toiduabi kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed.

Tammiste arvas, et paljud tõelised abivajajad ei pruugi nüüd toiduabile kvalifitseeruda. “See on natukene ebaõiglane, et toiduabi on mõeldud sihtrühmale, kes saab niikuinii kogu aeg igasuguseid toetusi ja muid hüvesid.”