„Soovin Märjamaa inimesi selle eest südamest tänada. Ka Securitases on mul super head kolleegid ja väga hea on kollektiiv, kes Säästumarketi poes töötab,“ rääkis Maire.

Aasta turvatöötajat ja aasta turvatehnikut autasustatakse turvaettevõtete liidu Teeneteristi ja hinnalise meenega, mis antakse pidulikult üle 9. aprillil toimuval turvakonverentsil. Eesti turvaettevõtete liidu (ETEL)pressiteates öeldi, et seekordne valimine eristus esitatud turvatöötaja kandidaatide väga kõrge ja samas ühtlase taseme poolest ning parima turvatehniku nominentide rohkuse poolest. Parima turvatöötaja valimiseks läks ETEL juhatusel vaja lisavooru, kus osalesid kaks võrdselt enim hääli saanud kandidaati. Aasta turvatöötajaks valiti kaubandusobjektidel töötav Maire Rapp Märjamaalt ja Aasta Turvatehnikuks Timo Takkis Saaremaalt. Mõlemad läinud aasta parimad töötavad Securitas Eesti AS-s.

Alles mõne aasta eest töötas Maire haiglas hooldajana ja oli oma ametiga väga rahul. „Mulle meeldis inimesi aidata ja nendega suhelda,“ Kui aga oma tervis vastu ei pidanud, tuli leida uus algus. Töötukassas soovitati turvatöötaja ametit ja seda on ta nüüd kaks aastat pidanud. Uues ametis hakkas algusest peale hästi minema: kahel aastal valiti Rapp töötulemuste põhjal Securitas Eesti ASi parimaks turvatöötajaks. Selle taga on olnud ebaausate ostjate tabamine. Mullune töövõit oli organiseeritud varguse ärahoidmine. Eestis liikus grupp, kes varastas poodidest alkoholi. Turvatöötaja tähelepanelikkuse tõttu ei õnnestunud neil siin jooke kätte saada, sellest anti väljas autos oodanud kaaslastele teadaja kihutati minema. Maire jooksis küll välja, autonumbrit ei jõudnud märgata, kuid andis info kohe linna edasi. Tallinnas jõudis grupp ühes poes siiski varastada, järgmises nabiti nad kinni.

Paari tööaasta jooksul on Mairel olnud lausa seinast-seina juhtumeid. Vargust takistades on ta isegi pikali joostud. Terviserikkega kliendile on tulnud esmaabi anda. Kord märkas ta parklas autot, mis veerema hakkas. Et sõiduk teistele autodele otsa ei vajuks, hoidis naine seda jõuga kinni, kuni tuldi appi. Märjamaa Säästumarketi poe teine turvatöötaja Alfred Vill on ka parklas autot kustutanud. Maire ei väsi kiitmast Säästumarketi kollektiivi. Vastastikku jälgivad nad kõik müügisaalis toimuvat. Turvatöötajad aitavad ka kaupa välja panna, kuigi see nende otsene kohustus pole. „Aga niimoodi toimetades on kergem poes toimuval silma peal hoida,“ ütles Rapp ühe oma nipi. „Üldiselt on Märjamaa ostjad ausad. Mõnda kleptomaani tuleb rohkem jälgida. Olen võipaki võtnud inimesel sabas jooksnud. Tal ei õnnestunud kaupa siis tagasi panna ja viskas paki müügisaalis lihtsalt maha.“ Varguse katse see on, aga midagi teha ei saa – alles siis tekib juhtum, kui kassast tullakse maksmata läbi.

Väljaõpe on üks asi, vilumus tekib töö käigus. Siis hakkab pilk märkama nii väikest kui suuremat liigutust, millega asju võetakse. Vahelejäämiste korral on inimeste tüüpiline vastus: „Ma unustasin.“ Päikeseprillid „ununesid“ pähe, aga seda ütleja ei lisa, et enne peitis ta hinnasildi sissepoole, selle sättimise turvatöötaja eelnevalt fikseeris. Kõiki juhtumeid ei pruugi siiski märgata, aga igakuine inventuur näitab ära, kas turvamisest on kasu. Koos kaupluse juhatajaga arutatakse alati läbi, kuidas võiks paremini tegutseda.