Eesti esimese tunnustatud kodutootja ahjust käib nädalas läbi ligi 1000 kilo liha
Harkus tegutsev maasuitsuliha toodev OÜ Rebaseonu pälvib peagi Ehtsa Talutoidu märgise. Eesti esimese tunnustatud kodutootja ahjust käib nädalas läbi ligi 1000 kilo liha, kirjutab Harju Elu.
Liha suitsutamine toidu valmistamise meetodina algas Rebaseonu peres ammu. “Alguses suitsutasime enda tarbeks ja õhtustel koosviibimistel sõpradega, hiljem taheti liha koju kaasa osta. Esimese tõuke hobi tööks arenemiseks andis Vääna Külakoja lahke perenaine Aira, kes meid Vääna laadale liha müüma kutsus,” räägib Rebaseonu perenaine Katrin Rebane. “Rebaseonu” on peremehe Marek Rebase hüüdnimi.
Kodumaist päritolu liha jõuab Rebaseonuni mitmest Eesti paigast. Suitsutamiseks kasutatakse peamiselt leppa, kuid sekka satub ka õuna, pööki ja kirssi. Kui palju liha nädalas ahjust läbi käib, sõltub suuresti hooajast. “Jõuluajal on tootmismahud suuremad, sest liha tellitakse kinkepakkidesse. Keskmiselt käib ahjust läbi 1000 kilo nädalas,” sõnab perenaine Katrin. Lisaks sealihale valmistab Rebaseonu maasuitsulihatooteid ka veise-, lamba-, linnu- ja ulukilihast. Hitt-tootena püsib Rebaseonu maasuitsuliha – kõige traditsioonilisem maasuitsuliha sea tagaosast.
Loe edasi Harju Elust.