Maikuu kolmandal dekaadil kasvas efektiivse temperatuuri summa 68-87 kraadi võrra. Rohukasvu algusest rohuproovide võtmiseni (1. juunil) oli efektiivse temperatuuri summa Võrus 233 ja Viljandis 194 ning Kuusikul ja Sakus vastavalt 169 ja 158 kraadi.

Heintaimede areng ja kasv on toimunud rahulikus tempos. Kõrreliste heintaimede kasvukõrgus suurenes 22. kalendrinädalal kuni 21 cm võrra ja oli kõrgema agrofooniga põldudel 60-75 cm ning kiirema arenguga liigid jõudsid loomise faasi.

Võrreldes eelmise aastaga toimus see nädal aega hiljem. Massi juurdekasvuga kaasnes toiteväärtuse vähenemine. Kõrreliste kiusisaldus (raku kestaaine NDF%) ei ületanud piirväärtuse taset üheski proovis.

Jaheda ilma tõttu oli seedumatu (ADF) kiusisalduse suurenemine maksiimaalselt 0,6% päevas, mis vähendas seeduvust 0,5% võrra ja oli kõrrelistel 65% või üle selle.

Segukülvides oleva liblikõielise mõjul oli seeduvus 2-7% võrra suurem. Instituudi varasematest uurimustest selgub, et efektiivsete temperatuuride summa suurenemisel 10 kraadi võrra väheneb esimese niite kasvuperioodil seeduvus varasel punasel ristikul 0,33%, lutsernil 0,41% ja kõrrelistel 0,55% võrra. Sellel aastal oli seeduvuse langus väiksem.

Karjamaa-raiheina bioloogiline areng on teistest söödakõrrelistest aeglasem. Proteiinisisaldus oli rohu kuivaines nädalaga vähenenud võrdlemisi ulatuslikult (kõrrelistel 2,5-5,0%, segudes 2,3-6,4%), mis näitab, et lämmastikväetise mõju hakkab lõppema.

Väetisena antud lämmastikku kasutati väga intensiivselt. Arvutuste kohaselt akumuleerus saaki lämmastikku hektari kohta 2,4 kuni 3,8 kg päevas.

Liblikõieliste heintaimede kõrguse juurdekasv oli 25. kuni 31. maini 6-10 cm ja taimed on varsumise faasis.

Optimaalne esimese niite aeg lutsernil oli eelnevatel aastatel instituudi katsetes õitsemise algul (efektiivne temperatuur 280-340 kraadi) ja varasel punasel ristikul siis, kui efektiivse temperatuuri summa on 350-380 kraadi.

Segukülve tuleb koristada loomulikult varem, sest kõrreliste kiirem areng avaldab toiteväärtuse vähenemisele olulist mõju. Arvestades seeduvuse vähenemiseks kuni 0,5% ööpäevas toimub 23. kalendrinädalal nii kõrreliste kui ka liblikõieliste-kõrreliste segukülvide rohu sileerimine.

Uued rohuproovid võetakse analüüsimiseks täna, 8. juunil.