Scandagra spetsialistid soovitavad teha seiret kollaste püüniskaussidega. Kui teie suviraps on varsumisfaasis, siis on kahjustust kerge tuvastada, kusjuures põllu äärtes on tavaliselt kahjustused suuremad. Taimed on sageli harulisemad/põõsasjad, võrsuvad altpoolt ja varre alumine osa on paksenenud. Kahtluse korral tõmmake taim välja ja lõigake pooleks. Kui leiate seest tõugud (valge, musta paega) on tõenäoliselt tegemist varre-peitkärsakaga.

Kui kahjustused on juba ilmnenud, on teda raske tõrjuda, kuna süsteemne toode nagu nt Proteus OD ei pruugi väga hästi jämedasse taime varde jõuda. Kahjustuse tagajärjel rapsi vars moondub ja sinna tekivad avad/lõhed, seetõttu saab abi fumigantse toimeainega tõrjevahenditelt, mis tõrjuvad hästi raskesti ligipääsetavates kohtades asuvaid kahjureid.

Fumigantse toimega tooted on Pyrinex Supreme, kulunorm 0,75-1,25 l/ha ja Pyrinex 250 CS, kulunorm 0,5-0,75 l/ha.

Tavaliselt kui kahjustused on juba silmaga näha, on ka hiilamardika tõrjeaeg käes, seega saab neid pritsimisi ühildada. Pyrinex 250 CS on registreeritud vaid hiilamardika tõrjeks, seega kui tõrjute hiilamardikat saate ühtlasi tõrjuda ka peitkärsakat. Kui aga teie taimed on väiksemad, nt 4-5 lehe faasis, siis ilmselt kahjustusi ei pruugi veel näha. Mardikate esinemist saate tuvastada kollaste vesipüünistega või loendades mardikaid taimedel.

Tõrjekriteeriumiks loetakse 1 mardika leidmist 6 taime kohta.

Vajadusel pritsida süsteemsete toodetega nagu Proteus OD 0,6-0,75 l/ha või Biscaya 0,3 l/ha. Samuti sobivad kontaksed tooted Decis Mega 0,125-0,15 l/ha, Kaiso 50 EG 0,15 kg/ha, Fastac 50 0,2-0,3 l/ha.