Toorpiima eelnõu kavand saadeti huvigruppidele arvamuste esitamiseks
"Ka kõige paremate tootmistingimuste juures ei saa täielikult välistada võimalike haigusttekitavate mikroobide esinemist toorpiimas. Seepärast uuendame 2006. aastast kehtivat määrust, lisades sellesse märgistamiskohustuse,“ ütles põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Loodame, et märgistus aitab tõsta tarbijate teadlikkust, et parim viis toorpiimaga seotud bioloogiliste riskide kõrvaldamiseks on selle kuumutamine vähemalt 75 kraadini.“
Soovitus eelnevaks kuumtöötlemiseks peab eelnõu kohaselt olema esitatud toorpiima turustamisel müügikohas vahetult toorpiima juures (nt. hoiatussilt pakendil, automaadil või müügiletil). Väikses koguses farmis kohapeal otse tarbijale turustamisel võib soovituse esitada suuliselt.
Ettepanek märgistuskohustuse lisamiseks tugineb Eesti Maaülikooli teadlaste poolt aastatel 2013 ja 2014 läbi viidud toorpiima ohutuse alase uuringu tulemustel ja Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) 2015. aastal avaldatud teaduslikul arvamusel toorpiimaga seotud rahvatervise riskide kohta.
Soovitus toorpiima enne tarbimist kuumutada kehtib enamikus Euroopa Liidu liikmesriikides, kus toorpiima otseturustamine on lubatud, näiteks Soomes, Rootsis, Lätis, Prantsusmaal, Itaalias, Hollandis ja Belgias.
Veterinaar- ja Toiduameti andmetel oli 6. aprilli seisuga Eestis 35 toorpiima otseturustajat 173 müügikohaga (sh 15 toorpiimaautomaati) üle Eesti.
Esialgse kava kohaselt peaks määrus jõustuma 1. märtsil 2016, märgistuskohustus alates 1. septembrist 2016. aastal.
Eelnõu kavand on edastatud arvamuste esitamiseks Veterinaar- ja Toiduametile, Terviseametile, Eesti Toiduainetööstuse Liidule, Eesti Piimaliidule, Eesti Piimakäitlemistalude Liidule, Eestimaa Talupidajate Keskliidule, Eesti Põllumeeste Keskliidule, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojale, Eesti Maamajanduse Infokeskusele, Eesti Lambakasvatajate Seltsile, Eesti Tõulammaste Aretusühingule ja Eesti Kaupmeeste Liidule.