PRIAst selgitati, et 2014-2020 programmperioodi rakendumine on kaasa toonud mitmeid muudatusi, sh on muutunud ka mitmed kuupäevad, millal tuleb rohumaid niita või samaväärse tulemuse saavutamiseks seal loomi karjatada.

Pindalapõhiste toetuste saamise lahutamatuks eelduseks on, et taotlusaluseid maid tuleb hoida heas põllumajanduslikus seisukorras. Olenevalt konkreetsest toetusliigist võib see tähendada vajadust külvata maale mingi kultuur, niita või hekseldada rohumaid jms. Mõnel puhul tuleb ökoloogilise mitmekesisuse säilitamiseks või muul põhjusel mõni maa-ala ka puutumatuna hoida või alustada töödega hilisemal kuupäeval. Kuigi nõuded on toetusliigiti erinevad, siis sanktsioonid nõuete täitmata jätmise korral on siiski sarnased.

Tänavusest aastast on muutunud ka arvestus, kuidas rikkumiste puhul toetusi vähendatakse. Nimelt toob uuel perioodil põllumaade hooldamise nõuete tähtajaks täitmata jätmine pindalapõhiste otsetoetuste taotlejale kaasa võrreldes varasemaga oluliselt suurema toetuse vähendamise, kuna hooldamata pinnad arvatakse toetusõigusliku pinna hulgast välja.

Varem nõuetele vastavuse süsteemis heade põllumajandus- ja keskkonnatingimuste valdkonda kuulunud põllumaade hooldamise nõuded on nüüd saanud pindalapõhiste otsetoetuste saamise nõueteks.

See tähendab, et kui varasemalt vähendati nõuetele vastavuse süsteemi nõuete rikkumise korral (nt maa tähtajaks niitmata jätmine) kõiki taotleja taotletud pindala ja loomapõhiseid toetusi määratud % ulatuses, siis sellest aastast alates on need nõuded pindalapõhiste otsetoetuste toetusõiguslikkuse nõuded.

Pindalapõhiste otsetoetuste raames ei loeta rikkumisega ala toetusõiguslikuks ja arvestatakse taotletud ja kindlakstehtud pindala erinevuse hulka. Viimane aga võib omakorda kaasa tuua toetuse vähenemise ka selle pinna eest, mida on korrektselt tähtajaks hooldatud või pindalapõhistest otsetoetusest üldse ilma jäämise.

Olulised kuupäevad on järgmised. Hiljemalt 10. augustiks tuleb rohumaa niita ja niide kokku koguda või hekseldada. Hiljemalt 20. augustiks tuleb looduskaitselise piiranguga ala niita ja hekseldada. MAK 2014-2020 keskkonnasõbraliku majandamise toetuse raames mitmeaastaste korjetaimedega rajatud põld, millele taotletakse toetust mesilaste korjealade rajamise lisategevuse eest, olgu niidetud, või hekseldatud vm viisil hooldatud hiljemalt 15. septembriks.


Kuidas PRIA rikkumisi arvestab

Näide: Taotleja taotles 2014. a erinevaid pindalapõhiseid toetusi kokku 50 ha põllumajandusmaale, millest 10 ha oli püsirohumaa. Taotlejal tuvastati nõuetele vastavuse süsteemi nõuete kontrollis, et ta ei olnud 7 ha püsirohumaad tähtajaks ära niitnud.

2014: Nõuetele vastavuse nõuete maatriksi alusel hinnati 2014. aastal rikkumise tõsiduseks 4 punkti kuna üle 10 % kogu rohumaade pinnast oli niitmata, ulatuseks 2 punkti kuna pind, mille osas nõuet rikuti oli kuni 25% kogu põllumajandusmaast ja püsivuseks 4 punkti, kuna niitmata ala oli üle 50% kogu rohumaade pinnast. Rikkumise koondhinne on sellisel juhul 4+2+4=10 punkti, millele vastas vähendusprotsent 3%. Taotlejal vähendati 3% kõiki tema taotletud pindalatoetusi.

2015: Sama olukorra puhul 2015. aastal, kui taotleja on taotlenud näiteks ühtset pindalatoetust (ÜPT) ja kliimat ja keskkonda säästvat toetust (ROH), oleks vähendused järgmised: kui taotleja ei ole taotlusaluseid maid tähtaegselt ja/või nõuetekohaselt hooldanud, siis hooldamata taotlusalune püsirohumaa pind arvatakse toetusõiguslikust ÜPT pindalast välja. Toetuse vähendamise arvutus on järgmine: 50–7=43 ha, mis on kindlakstehtud toetusõiguslik pind. Edasi arvutatakse taotletud ja kindlaksmääratud pindala erinevuse protsent: 7/43x100=16,28%, mis tähendab, et taotlejal on pinnaerinevus suurem kui 3% kindlaksmääratud pindalast. Sellisel juhul vähendatakse tema ÜPT toetust täiendavalt rikkumisega tuvastatud pindala erinevuse kahekordses ulatuses: 43-(2x7)=29 ha.

Taotlejale makstakse ÜPT toetust taotlusele märgitud 50 ha asemel 29 ha eest. Samuti väheneb ka taotlejale makstav ROH toetuse pind, mida võib maksta vaid maksimaalselt ÜPT toetusõigusliku pinna ulatuses ehk 50–7=43 ha eest.

Praeguse näite puhul oli erinevuse protsendiks 16,28 %, samas kui hooldamata pinna tõttu läheb pinnaerinevus üle 20% kindlaksmääratud pindalast, siis jäetakse kogu taotleja ÜPT taotlus rahuldamata.

Kui pinnaerinevus on üle 50% kindlaksmääratud pindalast, siis lisaks ÜPT taotluse rahuldamata jätmisele rakendub taotlejale lisaks ka nn tulevikuvähendamine ehk pindalaerinevusele vastav summa tasaarveldatakse veel üks kord järgneva kolme kalendriaasta jooksul mistahes toetuskavade alusel makstavate toetustega.

Kokkuvõtvalt – uuel perioodil toob põllumaade hooldamise nõuete tähtajaks täitmata jätmine pindalapõhiste otsetoetuste taotlejale kaasa võrreldes varasemaga oluliselt suuremad toetuse vähendamised, kuna rikkumisega pinnad arvatakse toetusõigusliku pinna hulgast välja.

Allikas: PRIA