Kui lehmi korralikult ei sööda, ei tasu neid üldse pidadagi
Kahe niite peale kokku tegime kümme tuhat tonni silo, sellega on meie karja söödavajadus kaetud.
Kindlasti on kõige tähtsam silo kvaliteet. Tegime esimesest niitest kümne päeva jooksul kolm augutäit silo ja igas augus oli proovide järgi proteiini ning toitainete sisaldus erinev. See langes tegemise järjekorras – kaks päeva hiljem tehtud silos oli proteiini 1–2 protsenti vähem ja kolmandas jälle vähem. Silo peab ikka juuni algul tehtud saama.
Seda teab iga põllumees, et silo jaoks tuleb rohi puhtalt niita, hästi tallata ja korralikult katta. Meil pole ka vanemaid rohumaid kui 3–4 aastat, algmaterjal peab ju samuti olema kvaliteetne.
Aga väga tähtis on ka see, kuidas silo august välja võetakse. Meil on selleks frees, mis lõikab silomassi ülevalt alla risti läbi ja lõikepind on minimaalne. Ka kilet ei võta me tranšee pealt ära rohkem kui paari päeva jagu.
Meie söödame lüpsikarja iseliikuva söödamikseriga kaks korda päevas ning teeme mõlemal korral uue segu. Söötmine on nii tähtis, et kõik ratsioonid ning nende täitmine jookseb meil WiFi kaudu laudast arvutisse ja teeme sellele ka järelkontrolli.
Tavaliselt on meil söödakadu söödalaval ainult paar protsenti. See, et lehm kõik ära sööb, näitab, et kõik on õigesti tehtud. Kui lehmi korralikult ei sööda, ei tasu neid üldse pidadagi.