"Must vasikas sündis ilusti ära. Aitasin lehmal temaga maha saada ja läksin tuppa kohvi jooma," rääkis Punamäe talu perenaine Tiina Piirmets, kuidas ta käed piltlikult öeldes tolmust puhtaks lõi ja puhkehetkele suundus.

Vastsündinud vasikat vaatama läinud tütar aga naasis laudast imeliku näoga: "Neid on ju kaks! Üks on valge."

"Mis kaks?!" läks ema Tiinal selle teate peale omakorda nägu imelikuks ning ta tõttas jooksujalu asja uurima. Ja tõesti, sündinud oli teinegi vasikas, helehall.

Halli vasika esimene elupäev oleks äärepealt kurvalt lõppenud, kui pererahvas poleks vahele seganud. Lehm tõrjus teda algusest peale ja üsna tormakalt, vasikas sai mitu korda sarvi maitsta. Korra suruti isegi sarvedega seina kinni.

Hall kaksikuna sündinud pullkvasikas.

"Tundus sedamoodi nagu lehm oleks arvanud, et talle toodi võõras vasikas omaks võtta," kirjeldas Tiina Piirmets. Pererahvas viis seepeale musta vasika eemale ja lehm leebus pisut. Niiviisi vahetati vasikaid edasi-tagasi terve päeva, et mõlemad saaks emapiima imeda. Teiseks päevaks vastne ema leebus ning nüüd enam mingeid probleeme pole - lakub mõlemat vasikat ja hoolitseb nende eest võrdselt.

Uutest ilmakodanikest must on lehmik ning hall, sünnist saati suurem ja tugevam, pullik. Perenaise sõnul on mõlemad hästi sõbralikud ja vahvad. "Eks nad on harjunud, et me kogu aeg nende ümber sehkendame."

Hetkel on lehm koos kahe vasikaga ülejäänud karjast, kuuest lihaveisest ja kuuest hobusest, eraldi, kuid peagi, kui vasikad veel veidi kosvad, lastakse kõik loomad taas ühte karja kokku.

Erivärvilised vasikad sünnitanud lehm on punase piimalehma ja akviteeni heleda lihaveise ristand. Kaksikute isaks on herefordi ja aberdiin-anguse ristandpull, värvuselt must.

Punamäe on mahetalus majandatakse tasa ja targu. "Rikkaks ei saa, aga ära ka ei sure," iseloomustab Tiina Piirmets talu majandamisstiili. Peamine sissetulek tuleb üldsegi mitte veistest, vaid hobustega rakendi- ja reesõiduteenuse osutamisest. Tänavugi on pere lumise talveilma ootel, et hobustega Kõrvemaa ning Vargamäe jõuluprogrammides osaleda.