Uurimistulemused kinnitavad, et karjades, kus haigus on tuvastatud, on sellega nakatunud ka ~30% noorkarja loomadest. Kuna haigustekitaja on laudakeskkonnas olemas, piisab noorloomade nakatumiseks juba sellest, kui sõnnikuste saabastega minna lüpsikarjalaudast vasikaid talitama. Lisaks sellele võivad kaheaastased mullikad nakatuda juba enne poegimist juhul, kui neid peetakse koos kinnislehmadega.

Lievaart võrdleb Mortellarot Staphylococcus aureus'e nakkusega, mis põhjustab kõrget somaatiliste rakkude arvu ja kliinilist udarapõletikku. "Tegelikkus on see, et kui need haigustekitajad kord juba karjas on, siis päriselt neist vabaneda enam võimalik ei ole. Parim, mida teha saab, on hoida haiguse levikut kontrolli all nii hästi kui võimalik," on Jan Lievaart veendunud. Selleks, et olukorda kontrollida, tuleks sarnaselt Mortellarot hakata ravima nii kiiresti kui võimalik.

Noorloomadest on umbes 10 protsendil sõraprobleeme, millest Mortellaro haigus moodustab ligikaudu 40%. Kuidas ära tunda, et mullikaid just viimane vaevab, loe jõudluskontrolli kodulehelt.