Pidustused täis viiulite vilinat ja laulude kõla ei toimunud üksnes 3 miljonilise rahvaarvuga Moldova Vabariigi pealinnas ja rajoonikeskustes. Rakvere rahvatantsijad lõid kaasa südamlikel kontsertidel külades nimedega Jevreni, Dubăsarii Vechi ja Isnovet.

Asfaldiaugud ja hõrgutised

Paljud meist mainisid, et tegemist olnuks nagu retkega ajamasina abil, teekonnaga me oma minevikku 25 aastat tagasi. Kui siis tuli Eestimaal võõrsilt tulnuid vastu võtta, olid meilgi rahakotid tühjad nii, et poekraami suurt osta ei saanud. Küll aga kanti kogukondlikult kokku keldrite ja sahvrite head ja paremat, uskumatuid hõrgutisi, ise lakkamatult vabandades, et me pole veel rikkad.

Asfalt koosnes siis enamjaolt aukudest ja rohi sai külatänava veeres rahus kasvada, ilma et seda häirinuks trimmeri plärin. Kui aga oli vaja laul üles võtta siis värisesid majad, uksed ja aknad. Ning soojad sõnad kaugete külaliste kiituseks ei vaibunud kordagi.

Leitsak ja polka

Mul oli au osaleda Moldova Vabariigi 25. taassünnipäeva pidustustel pealinnast 40 kilomeetri kaugusel asuvas Criuleni rajoonis, millel Lääne-Virumaaga juba viis aastat soojad suhted. Esindasin Rakvere rahvatantsuansamblit Tarvanpää, põrutasin koos kaaslastega 35kraadises leitsakus polkat, villane ürp üll. Reporterile kohustuslik fotoaparaat oli ikka pihus.