Cricova veinitehas oma 120 kilomeetri maa - aluste imedega näitab külastajale seda, kuhu võinuks Euroopa rikkaimate muldadega Euroopa vaeseim riik 25 iseseisvuse aastaga jõuda parema saatuse korral. Samas on see sädelev veinimaailm ka tuleviku tarvis sihiks silme ees.

1950ndail aastail liivakivikaevandustesse rajatud Cricova keldrid mahutavad täna vaid kolmandiku võimalikust veinimahust, samanimeline tehas toodab samuti oluliselt vähem veine kui suudaks. Kõikjal põhjuseks Vene turu sulgumine ja raskused karmi konkurentsiga Euroopa turule jõudmises.

Samas pingutatakse palehigis nii oma veine tutvustades kui traditsioonilist vahuveinide valmistamise tehnoloogiat hoides.
Criocova keldrite hea kliima on sinna kokku toonud mitmete maailma vägevate poliitikute veinivarud alates Venemaa ja Valgevene presidentidest või Saksamaa liidukantslerist.

Neis keldreis olla legendi kohaselt mitu päeva ekselnud ka kosmonaut Juri Gagarin. On fakt, et Putin tähistas seal oma 50. sünnipäeva. Kuulsate külaliste nimekiri täidab suure seina.

Kes pole Cricovas käinud, see pole Moldovat näinud, nentis maa peale jõudes enamik reisikaaslasi.
Miks Rein Sikk Moldovas käis?
Mul oli au osaleda Moldova Vabariigi 25. taassünnipäeva pidustustel pealinnast 40 kilomeetri kaugusel asuvas Criuleni rajoonis, millel Lääne-Virumaaga juba viis aastat soojad suhted. Esindasin Rakvere rahvatantsuansamblit Tarvanpää, põrutasin koos kaaslastega 35kraadises leitsakus polkat, villane ürp üll. Reporterile kohustuslik fotoaparaat ikka pihus.